Notre Dame Parijs luidt voor Kortezwaag

KORTEZWAAG

Een bijzonder moment zaterdag 6 oktober, wanneer ’s ochtends om 9.45 uur in Parijs de Mariaklok van de Notre Dame wordt geluid.

Het luiden moet helpen om de geest van Tjalle Tammes de Jong tot rust te brengen. Zijn verhaal staat centraal in het openluchtspel De Klok Moat Werom! dat van 11 t/m 15 oktober wordt opgevoerd op het terrein van de Mariakerk Kortezwaag in Gorredijk. Dit theaterspektakel is een van de 32 manifestaties van Under de Toer tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018.

Tjalle Tammes de Jong verliet in 1896 briesend de vergadering van de kerkvoogden van de Mariakerk in Kortezwaag. De kerkbestuurders wilden een van de twee klokken in de klokkenstoel verkopen om zo de bouw van een torentje op de kerk mogelijk te maken. Klokkenluider Tjalle Tammes was het daar niet mee eens. Hij wilde bij zijn dood door twee klokken ‘bebongeld’ worden. Sindsdien waart de vloek van Tjalle Tammes door Gorredijk.

De Mariaklok van Kortezwaag werd wel verkocht en is nu al jaren onderdeel van de collectie van het Museum Klok & Peel in het Brabantse Asten. Naast het museum staat een klokkengieterij waar ook de Mariaklok in de Parijse Notre Dame is gegoten. Het luiden van de klokken in Parijs 6 oktober moet helpen de geest van Tjalle Tammes tot rust te brengen en bovendien bijdragen aan de terugkeer van de Mariaklok in Kortezwaag. Of dat lukt, blijkt op de première van ‘De klok moat Werom’ van 11 oktober.

De organisatie probeert ook nog op andere plekken in Europa 6 oktober een Mariaklok te laten luiden. Er zijn al contacten in Engeland.

Under de Toer

‘De klok moat Werom!’ is een van de 32 voorstellingen in het LF2018-project Under de Toer. Doel van dit project is onder andere om contacten met andere plekken in Europa te leggen. Kortezwaag zocht in dat kader contact met de Notre Dame.

In de bibliotheek van Gorredijk zijn maanadg 8 en dinsdag 9 oktober nog kaarten te koop.