De Culturele Hoofdstraat past Beetsterzwaag als een jas

BEETSTERZWAAG

 De organisatie van de Culturele Hoofdstraat kan terugkijken op een zeer geslaagde opening. De weergoden waren Beetsterzwaag zondag goed gezind na een periode van snerpende kou.

Tekst:  Japke Weij Foto's: Grietje van Reijnst-Brak/hetstaateropfotografie.nl Het zonnetje met een aangename temperatuur bracht veel mensen op de been in de Hoofdstraat. Na een kort optreden van het Spelenderwijs orkest met jeugdige muzikanten uit Opsterlandse dorpen gaf organisator Lieuwe Krol het woord aan burgemeester Ellen van Selm. ,,Na de spectaculaire opening van de LF2018 opent Opsterland haar vensters van cultuur door de opening van de Culturele Hoofdstraat. En dat past als een jas'', aldus de burgemeester. Kwaliteit ,,Het is ongelooflijk hoe dit kunstdorp zich manifesteert op cultureel gebied door de inzet van velen en dat met veel kwaliteit. Het Culturele Cultbee, het Kunstweekend, kunsthuis Syb en de historische rondleidingen zijn hier allemaal voorbeelden hiervan. De samenwerking met de ondernemers is hierbij heel bijzonder. Ook verdienen de initiatieven in de andere dorpen in onze gemeente veel waardering.'' De openingshandeling bestond uit de onthulling van een naambord met daarop vermeld Culturele Hoofdstraat. Vervolgens werd George Homs welkom geheten, een Nederlander die sinds 4 jaar in Cannes woont. Hij heeft de Tinco Lycklama Foundation opgericht. Tinco, de in Beetsterzwaag geboren man van adel reisde over de hele wereld en verzamelde kunst. Hij streek neer in Cannes en schonk zijn kunstverzameling aan deze stad. De speurtocht van Homs naar deze man leidde uiteindelijk naar een uitwisseling en tijdelijk samenwerkingsverband tussen beide gemeenten. Vlag gehesen In juli 2017 bracht burgemeester Ellen van Selm met een delegatie een bezoek aan Cannes. Samen met de Nederlandse consul Peter van Santen heeft van Selm op de toren van door Tinco opgerichte Musee de la Castre de Friese vlag gehesen. De opening werd afgesloten met een spectaculair tapdance optreden van dansschool Dansida. In het Lycklamahûs werd vervolgens door George Homs een korte lezing gegeven. Hoe het allemaal begon met het straatnaambordje Rue Lycklama in Cannes, dat hem op het spoor zette van deze bijzondere Opsterlander. ,,Het liet me niet meer los en het werd een deel van mijn leven.'' Hij las duizenden pagina's reisverslagen en tal van brieven. Op 16 locaties presenteerden zich daarna projecten variërend van kunstexposities, muziekoptredens tot verhalen vertellen, een filmvoorstelling en een demonstratie met IJslandse paarden. In de Jong's Cafetaria, de enige huiskamersnackbar van Fryslân verzorgde schrijver en columnist Douwe Kootstra een voorproefje van het zogenaamd literair snacken. Het was er gezellig vol. Alle stoeltjes waren bezet. Het paste net. Douwe vertelde uit een verzameling van volksverhalen een verhaal over de vier waarschuwingen voor de dood. Zijn verhaal kwam erop neer dat je een kaal hoofd, geen gebit meer, doofheid en reumatiek kunt beschouwen als de vier waarschuwingen voor de dood... Kippenvel Voor wie van paarden houdt was de demonstratie van IJslandse paarden om kippenvel van te krijgen. In een colonne kwam een twintigtal paarden in toltgang de Klaversreed ingereden met ruiters in passend rijkostuum, de IJslandse vlag dragend. Mirjam Scholten van de stal frá þrastar gaf een demonstratie van de verschillende gangen van dit veelzijdige paardenras. Vervolgens kregen kinderen de kans een ritje op een van de paarden te maken, wat zeer in de smaak viel bij menig paardenmeisje. In de multifunctionele galerieruimte in het voormalige gemeentehuis Hoofdstraat 17 waren adembenemende foto's te zien van fotograaf Christian Clauwers van de uiterste onherbergzame polen van onze planeet. De expositie heet Gates of (Ant)artic. Deze tentoonstelling is tot en met maandag 2 april nog te bewonderen. De expositie van 12 kunstenaars als voorproefje op het Kunstweekend werd druk bezocht. Er waren schilderijen, foto's, sieraden en piepkleine koffertjes (thema reizen) te zien. Kunstenares Lidwina Charpentier liet zien wat je allemaal kunt maken van paardenhaar en merinoswol door te vilten. ,,In IJsland zie je voor alle winkels fakkels of potten staan met vuur. Het is een zee van licht en warmte die je hier niet ziet.'' Griene Weach Alie Popkema, kunstenaar in Bakkeveen, vond het jammer dat er zo weinig informatie over het project de Griene Weach in Bakkeveen in de berichtgeving staat vermeld. Het is een project dat door een aantal vrijwilligers, ondersteund door Bakkeveenster kunstenaars, is opgezet in verband met LF 2018 waarvan iepen mienskip hen het meest aanspreekt. De provincie Friesland heeft beoordeeld dat de Griene Weach het meest aansprekende en mienskipachtige project is in de Zuid-Oosthoek en heeft het initiatief beloond met een prijs van 2018 euro. ,,We zijn hier heel trots op.'' De Griene Weach gaat om groene kunst waarbij plastic afval, zonne-energie, natuur, duurzaamheid, ontmoetingen, kunst en leven in Bakkeveen centraal staan. Het haakt in op de discussie over duurzaam leven en positieve gezondheid. Het is een extra bewustwording van de 'plastic soup', die niet alleen in de Grote Oceaan plaatsvindt, maar ook in de Bakkeveenster vaart. Het kunstwerk komt op pontons in de dorpsvaart te liggen. Hier wordt een metalen constructie op gebouwd waaraan afval plastic wordt bevestigd. Hierin worden de stekjes gepland. Het object wordt gedurende het voorjaar en de zomer alsmaar groener; overgroeid met wilgen, bonen, snack-komkommers en pompoenen transformeert het object van afval tot een moestuin voor het dorp. In de oogstmaand wordt de groente geplukt en verwerkt tot een maaltijd voor het dorp. De groei wordt vastgelegd met time-laps fotografie en het object wordt ’s avonds verlicht en besprenkeld door middel van zelf opgewekte energie. Oogsten is niet alleen eten, maar ook ontmoeten en met elkaar in gesprek zijn levert voedsel op, al is het in deze vorm brainfood. Er wordt vanuit een rijdende studio een docu/artfilm gemaakt van tweegesprekken met mensen die op het eerste oog elkaars tegenpool zijn; ziek/gezond, oud/jong, schoolverlater/hoogopgeleide.

Auteur

Fokke Wester