FNV constateert ook bij de Centrale As overtredingen van de CAO

NIJEGA

Ook bij de aanleg van de Centrale As houden aannemers zich niet altijd aan de CAO. Volgens vakbond FNV zijn vooral uitzendkrachten de dupe.

Bij Burgum worden een aquaduct en een brug gebouwd om noordoost-Fryslaân te ontsluiten. Maar de aanleg van dat aquaduct en die bruggen hebben nog een ander doel, namelijk het bestrijden van de hoge werkloosheid in de Provincie. In 2013 kondigde commissaris van de Koningin Jorritsma aan dat Friesland 300 tot 450 miljoen ging investeren om zo minimaal 7500 banen te creëren. De Haak om Leeuwarden, de aquaduct aan de Drachtsterweg, de aquaduct en brug bij Burgum moesten werk opleveren voor bedrijven en (werkloze) bouwvakkers uit de regio. Zogenaamde ZZP'ers In 2015 constateerde FNV dat die banen bij de Drachtsterweg uitbleven, het meeste werk werd daar door onderbetaalde buitenlandse uitzendkrachten gedaan. Doordat de Provincie geen regie heeft op de lange ketens van onderaannemers, lege BV’s, koppelbazen en uitzendbureaus en de bouwsector verslaafd is geraakt aan goedkope flex, zien FNV-bestuurders ook op de bouw van De Centrale As weer structurele cao-overtredingen. ,,IJzervlechters die direct aangestuurd worden, die niets zelf mogen plannen en bepalen, die geen eigen materiaal inkopen, zijn zogenaamde ZZP-ers. Uitzendkrachten krijgen niet het juiste cao loon en ontvangen vaak geen reisuren. Is dit wat Jorritsma bedoelde toen hij in 2013 aankondigde flink te investeren in de Friese infrastructuur om banen te scheppen?'' zeggen Margreet Pasman en Masja Zwart van de FNV. ,,Is het dan alleen maar kommer en kwel op De Centrale As. Nee, de meeste mensen in vaste dienst krijgen gewoon netjes het loon (en de reisuren) waar zij recht op hebben. Dit is een minderheid op de bouwplaats, aangezien tweederde van de werknemers geen vast contract heeft. Wij hebben met vele tientallen werknemers op die bouwplaats gesproken. Veel van die stoere bouwvakkers zijn bang voor een cao-loon op te komen. Als uitzendkracht hoef je dan de volgende dag niet meer terug te komen, of het uitzendbureau heeft geen volgende opdracht meer. 'Ja, de kachel moet thuis ook gewoon branden'. Als uitzendkracht ben je kwetsbaar, daarom zijn wij ook wel heel trots op de mannen die werken voor Technicum wel hun nek hebben uitgestoken. De werknemers die daadwerkelijk hun achterstallig loon hebben gevorderd hebben afgelopen vrijdag inmiddels een deel van die betaling van Technicum ontvangen en zo hoort het ook! Nu de rest van het achterstallig loon nog. Volgen de andere uitzendbureaus dit goede voorbeeld?''  

Auteur

Fokke Wester