Studenten ROC Friese Poort steken handen uit de mouwen voor Mienskipsdei

Drachten - Studenten, docenten en medewerkers van ROC Friese Poort gingen andaag de regio in om de handen uit de mouwen te steken bij allerlei maatschappelijke projecten.

Voor ROC Friese Poort vestiging Drachten is deze Mienskipsdei een belangrijk element in het kader van brede vorming. Friese Poort vindt de persoonsvorming van studenten (brede vorming) naast het leren van een vak heel belangrijk. Daar geeft de opleiding op verschillende manieren invulling aan. Onder andere door studenten ook iets te laten doen voor hun omgeving/maatschappij (Community Service Learning). Onder noemer van het thema ‘solidariteit’ hebben bijna alle teams projecten georganiseerd en ingericht. Om de handen uit de mouwen te steken voor hun medemens en hun omgeving.

Strand opruimen

Zo gingen er 236 studenten van Techniek onder begeleiding naar Terschelling om daar Staatsbosbeheer te helpen met het opruimen van de stranden en natuuronderhoud. Ook was er een bijzondere wisselwerking met Basisschool De Reinbôge te Burgum.

Drieënveertig leerlingen uit groep 7 reisden af naar de horeca opleiding van ROC Friese Poort Drachten, waar zij in een carrousel tussen 9.00 en 14.00 uur diverse workshops doorliepen. Zo bereidden zij met elkaar tijdens een twee uur durende kookworkshop de lunch, gingen zij creatief aan de slag met chocolade, maar leerden ze ook wat kneepjes van het bedieningsvak; hoe dek je een tafel tot in de puntjes, hoe maak je een mooie mocktail (alcoholvrije cocktail) en leerden ze ook nog iets over de etiquette als je in een restaurant eet.

Bingo-lunch

Ondertussen ging een andere klas van ROC Friese Poort richting de Reinbôge om daar allerlei klusjes in en om de school op te pakken. Er ging een team naar Gerkesklooster-Stroobos om te gaan schuren, schilderen, schoonmaken, onkruid wieden, bloembakken legen en vegen bij het Dorpshuis, het Generatiehuis en de Koepel. Om 12.00 uur was er een muzikale bingo-lunch voor 70-plussers en alleenstaanden, verzorgd door de studenten.

Ook gingen de studenten helpen op kinderboerderij de Naturij in Drachten, samen met de twee directieleden Folkert Sonsma en Dick ter Wee. Studenten Pedagogiek hielpen bij De Spitkeet in Harkema.

Al met al een zeer productieve dag waarbij Friese Poort vestiging Drachten haar verankering in de regio weer eens bezegeld heeft.

Foto’s ROC Friese Poort