Personeel Gomarus zingt en danst na opening door de nieuwe school

Drachten - De nieuwbouw van Gomarus Drachten is vanochtend officieel geopend door minister van onderwijs Arie Slob en schooldirecteur Johan Hoekstra.

Met de openingshandeling startten zij een lipdub, een muzikaal filmpje waarmee medewerkers en leerlingen op een ludieke manier het nieuwe gebouw toonden. Een groep leerlingen haalde voor het opnemen van de lipdub halsbrekende toeren uit op de trap in het gebouw.

De leerlingen zijn 9 januari al gestart met de lessen in het nieuwe gebouw, maar donderdag werd de school officieel geopend en konden belangstellenden een kijkje nemen. Minister Slob was onder de indruk van de slogan van de school ‘leren voor je Leven’. Het geeft aan dat leerlingen zich op school voorbereiden op hun plek in de maatschappij.

Zandprinses

Een opening heeft natuurlijk altijd een officieel tintje, maar de school wilde ook een programma dat echt leuk is voor de leerlingen zelf. Een acro-groep van leerlingen zorgde voor afwisseling in het programma van sprekers tijdens de opening. Terwijl de genodigden een rondleiding in het gebouw kregen gaf zandprinses Rosa van der Vijver een voorstelling voor de leerlingen.

Goede doel

Genodigden bij de opening werd gevraagd, in plaats van een feestelijke attentie, een donatie te geven voor ZOA om te helpen bouwen aan onderwijs in Uganda.

Naast lokalen wordt er in het nieuwe gebouw gewerkt met werkpleinen. Op die manier kan er snel gevarieerd/gedifferentieerd worden in de manier van lesgeven en kunnen er in één les meerdere onderwijsvormen gebruikt worden. De werkpleinen zijn gevarieerd ingericht: er staan tafels en stoelen, maar ook (wiebel)krukjes en laptop tafels. Er zijn geen gangen in de school, elke vierkante meter komt ten goede aan het onderwijs.

Het gebouw is ontworpen door Gert Jan Samsom van BDG Architecten uit Zwolle. Het gebouw straalt kleinschaligheid, geborgenheid en veiligheid uit en is erg transparant. In het ontwerp is rekening gehouden met de stedenbouwkundige ligging en de wens om twee monumentale bomen te laten staan. Het gebouw is duurzaam ontworpen. Er is in de architectuur al gekozen voor oplossingen die energiezuinig en duurzaam zijn. Ze hebben geen techniek of energie nodig. Op de spiegels in de toiletten hangen bemoedigende teksten en er zijn ook teksten op de vloer aanwezig.

Leerrichtingen

Het Gomarus College in Drachten biedt de leerrichtingen vmbo, havo en vwo. Theoretische leerweg kan op deze locatie examen doen. Basis/kader (Vakcollege) en havo/vwo kunnen hier de onderbouw volgen. Basis/kader vervolgt hun opleiding op het Gomarus in Groningen.Havo bovenbouw kan wordne voltooid bij het Gomarus College in Leeuwarden of de havo en vwo in Groningen. Op basis van de onderwijsresultaten is de school door Elsevier uitgeroepen tot Super School in de categorie vmbo.

Naast de nieuwbouw in Drachten wordt ook in Leeuwarden vanaf begin van dit schooljaar les gegeven in een nieuw gebouw. Leerlingen komen vanuit de hele provincie Fryslan naar deze twee scholen. Het aantal aanmeldingen steeg vorig jaar al flink, maar ligt voor heel Fryslan op dit moment alweer 30% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Inschrijven op het Gomarus College in Drachten kan nog. Aanmelden kan tot en met 15 maart, maar ook aanmeldingen die later worden ontvangen krijgen meestal nog een plek. Dit jaar bestaat het Gomarus College in Drachten 60 jaar. Op het Gomarus College in Drachten volgen iets meer dan 300 leerlingen onderwijs. En werken zo’n 30 collega’s.

Kijk hier voor het lipdubfilmpje waarin de medewerkers hun nieuwe school laten zien.

Foto’s Harry van der Linde