Honderden kinderen met een beperking het ijs van Thialf op

Beetsterzwaag/Heerenveen - Honderden kinderen genieten vrijdag tijdens de vierde IJssportdag van sport en spel op het ijs van Thialf.

Dit jaarlijks terugkerende evenement voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking wordt georganiseerd door School Lyndensteyn uit Beetsterzwaag & Tafelronde 68 te Heerenveen. De kinderen zijn afkomstig van verschillende scholen voor speciaal onderwijs uit heel Friesland. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door sponsoren zodat de kinderen kosteloos deel kunnen nemen.

Priksleeën

,,De glimlach op de gezichten van de kinderen en het plezier wat ze uitstralen tijdens deze dag daar is waar ik het voor doe”, aldus Jan-Hendrik Meijerhof van Ronde tafel 68. Na drie succesvolle edities (2014, 2017 en 2018) van de IJssportdag maken ook dit jaar 465 kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud kennis met verschillende ijssporten waaronder schaatsen, priksleeën, curling & icebiken.

Ook kunnen de kinderen met een rolstoel over het ijs rollen, iets wat anders nooit mogelijk is. Buiten de activiteiten op het ijs zullen ook een DJ en verschillende mascottes voor vermaak op het ijs zorgen. ,,Gezien de positieve reacties van kinderen en ouders de afgelopen jaren verwachten we ook dit jaar weer een fantastische dag neer te zetten’’, vertelt Esther Stolk.

Vrijwilligers

Vrijwilligers van School Lyndensteyn en Tafelronde 68 te Heerenveen hebben zich tot doel gesteld om het IJssportevenement voor iedereen bereikbaar te houden. Hiervoor kunnen ze een beroep doen op vele vrijwilligers, sponsoren en donateurs. Daaronder leerlingen van het CIOS uit Heerenveen & OSG Sevenwolden voor ondersteuning bij sport en spel. Daarnaast is ook het rode kruis aanwezig in geval er eerste hulp verleend dient te worden.

Zowel financieel als met materiaal en mankracht wordt dit evenement gesteund door onder andere het Foppe Fonds, de Johan Cruijff Foundation, Special Sporters Fonds, Johanna kinderfonds, Stichting Bladt Charity en de Dirk Kuyt Foundation. Daarnaast hebben ook sponsoren Royal A-ware, Puur IJS, Tjeerd Visser koeken en een aantal anonieme donateurs een bijdrage geleverd door bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van schaatsen of lunch voor de vrijwilligers en begeleiding.