BD Kiestra vraagt patent aan voor Technasiumleerlingen CSG Liudger

Drachten - BD Kiestra heeft patent aangevraagd voor een oplossing voor de enorme berg afval, die is bedacht door vijfdejaars Technasiumleerlingen van CSG Liudger Raai in Drachten.

De leerlingen Roos, Stijn en Ian bogen zich recent over een vraagstuk van BD Kiestra uit Drachten. Het bedrijf ontwikkelt en produceert innovatieve geautomatiseerde laboratoriumsystemen van hoge kwaliteit voor medische bacteriologische laboratoria. BD Kiestra vroeg de leerlingen een oplossing te bedenken voor de enorme berg afval die het eenmalige gebruik van petrischalen veroorzaakt. Dat is gelukt: het bedrijf vroeg patent aan op de oplossing van Roos, Stijn en Ian.

Verbrand

De van polystyreen gemaakte petrischalen worden gebruikt om in laboratoria bacteriën of samples te kweken. De schaaltjes worden eenmalig gebruikt om de kans op kruisbesmetting te beperken. Daarom worden deze dus verzameld en grootschalig verbrand, gemiddeld 3000 per laboratorium per dag.

Johannes Bruinsma van BD Kiestra legde het probleem voor aan leerlingen van het Technasium van CSG Liudger: „Je weet dat leerlingen vaak met originele en verfrissende ideeën komen, maar dit hadden we niet verwacht. We zijn onder de indruk van de prestatie van Roos, Ian en Stijn en kijken terug op een prettige samenwerking. We hopen snel meer duidelijkheid te hebben over de patentaanvraag.”

Geheim

De leerlingen zijn er nog een beetje beduusd van: ze beten zich vast in deze opdracht, niet wetende dat hun oplossing tot een patentaanvraag zou leiden. Wat de oplossing precies is, dat bljft nog even geheim. „Zolang de patentaanvraag loopt, mogen we niets zeggen over de oplossing die we hebben bedacht”, aldus Roos.

Het is onbekend hoelang het duurt voordat duidelijkheid is over de patentaanvraag.