Mopshond doodgebeten in de Trisken

DRACHTEN - Op de Voergang in de Trisken is vorige week de hond van een Drachtster doodgebeten door een vechthond. De gemeente heeft tegen drie andere honden al maatregelen genomen.

,,Wij werden aangevallen door een vechthond, een Stafford, die zich los rukte’’, vertelt Willem Helfrich, die ‘s avonds laat samen met zijn vrouw hun beide mopshonden uitliet. ,,Baloe konden we nog optillen, maar Gido werd in zijn nek gegrepen en die heeft dat niet overleefd. Mijn vrouw kreeg de lange riem van de vechthond om haar been en de hond was zo wild dat ze viel en haar enkel brak. In een paar minuten staat echt je hele wereld op zijn kop.’’

Nachtmerrie

Toen de kleine hond niet meer bewoog liet de vechthond pas los. Politie en ambulance zijn gewaarschuwd, waarna de vrouw naar het ziekenhuis is gebracht om geopereerd te worden. ,,Die zit nu acht weken in het gips. Wat een nachtmerrie. We durven haast niet meer de straat op en ook kinderen in de buurt zijn angstig.’’

De eigenaar van de Stafford kwam later persoonlijk excuus aanbieden, vertelt Helfrich. ,,Hij zei dat de hond ook al eerder bij een incident was betrokken, maar volgens hem was het toch een heel lieve hond. Dan denk ik, jongen, denk toch alsjeblieft na met dit soort gevaarlijke honden, het zijn soms echt moordmachines.’’ Helfrich durft voorlopig niet meer met de honden uit en kan zijn werk niet doen omdat hij zorgverlof moet opnemen.

Muilkorfgeboden

De politie heeft het incident gemeld bij de gemeente, maar het is niet het eerste bijtincident in Drachten. De gemeente heeft onlangs nog twee aanlijn- en muilkorfgeboden opgelegd voor in totaal drie honden. Alle drie waren ze betrokken bij meerdere bijtincidenten. Wanneer een hond meerdere malen betrokken is bij een bijtincident binnen twee jaar, wordt de hond volgens de gemeentelijke richtlijnen aangemerkt als gevaarlijk.

Twee honden van één eigenaar, beide American Bully's, beten vorig jaar augustus bij diverse gelegenheden mensen en honden in De Wiken, op het uitrenveld aan de Noorderdwarsvaart en bij de Sint Jansberg. De eigenaar is al eens beboet door de wijkagent omdat hij zijn hond ook na een waarschuwing weer los had lopen. Ook zou de man met zijn honden kinderen hebben bedreigd en weggestuurd bij de voetbalkooi aan de Noorderdwarsvaart.

Volgens de gemeente heeft de eigenaar laten zien dat hij niet mee wil werken aan het algehele aanlijngebod buiten de uitrenvelden. Aan de wijkagent heeft hij meerdere malen laten weten dat hij de honden onder appèl zou hebben en dat hij het niet nodig vind de honden aan te lijnen. ,,Uit de vele bijtincidenten en pogingen daartoe blijkt anders'', aldus de gemeente.

Stratenmaker

De andere hond is een pitbullachtige, die op 25 september een andere hond heeft gebeten en kort daarna de eigenaar en twee te hulp schietende omstanders. Ook in 2016 en 2017 is de hond bij andere bijtincidenten betrokken geweest. Zo beet de hond een agent in zijn schoen toen de politie een bezoek bracht aan de eigenaar op zijn boot, viel hij een stratenmaker aan en beet hij een medewerker van het dierenpension waar hij in verband met een ander bijtincident naartoe was gebracht.

Bij het incident op 25 september werd de eigenaresse van een andere hond die verhaal kwam halen meerdere malen gebeten in haar onderarm en been. Een van de beide helpers werd besprongen en kwam ten val, waarbij hij een hersenschudding opliep. De andere werd gebeten in zijn been en vinger.

Evaluatie

Het aanlijn- en muilkorfgebod wordt opgelegd voor één jaar, daarna vindt een evaluatie plaats om te zien of het gebod moet worden verlengd. Mocht er in de periode dat het aanlijn- en muilkorfgebod geldt opnieuw een incident plaatsvinden, of blijken dat de eigenaren zich niet houden aan de geboden, dan kunnen er andere maatregelen worden genomen zoals bestuursdwang, dwangsommen of inbeslagname.