Tiny Houses voor daklozen in de achtertuin bij Zienn

Drachten - Zienn bouwt vijf tiny houses van 25m2 in de achtertuin van Sociaal Pension Drachten aan de Stationsweg 118.

De huizen zijn bedoeld voor dakloze mensen die wél ondersteuning, maar géén Beschermd Wonen-voorziening nodig hebben. Mensen wonen er zelfstandig en krijgen begeleiding aan huis. De bouw start maandag 18 februari en de eerste bewoners worden in juni verwacht.

Daklozen

,,De tiny houses zijn bedoeld voor dakloze mensen uit Smallingerland’’, vertelt Agatha Klijnstra van Zienn. ,,Zo kunnen ze in de eigen vertrouwde omgeving blijven. Dat geeft rust en scheelt enorm in de papieren en financiële rompslomp. Uitkeringen hoeven namelijk niet te worden opgestart in een andere gemeente en bij terugkeer in Smallingerland weer opnieuw te worden aangevraagd.’’

In de royale achtertuin van Sociaal Pension Drachten, in 1922 gebouwd als ULO en later in gebruik bij PCBO, is op het voormalige schoolplein meer dan genoeg ruimte voor tiny houses. Elke woning beschikt over een zitkamer, slaapgedeelte, keukenblok en sanitair. Mensen wonen er tijdelijk (maximaal 6 maanden tot 1 jaar) en zetten dan weer de stap naar helemaal zelfstandig wonen. Ze huren het tiny house via Zienn en krijgen thuisbegeleiding op afspraak. De (ambulant) begeleiders werken vanuit Sociaal Pension Drachten en de begeleiding is dus altijd vlakbij.

Bouwbedrijf De Vries bouwt de tiny houses in opdracht van Estea Capital, eigenaar van Sociaal Pension Drachten. De bouw neemt ongeveer drie maanden in beslag.