Marktkooplui Raadhuisplein kussen voor kunstwerken

Drachten - Kunstenares Loes ten Anscher ging donderdag shoppen op de markt. Niet voor kaas of koekjes, maar voor kussen.

Dat Ten Anscher juist gisteren de markt opging voor de zoengeluiden was niet toevallig: het was immers Valentijnsdag. Voor het project Tútsjend Ark registreerde zij eerder al 98 stukken gereedschap, die met hun geluid in beeld en taal in het plafond van de Woksteeg (tussen Sander Israëlplein en Moleneind) worden verwerkt.

Ballonvormen

Vijf gereedschappen komen sterk uitvergroot als ballonvormen te hangen in de Kerkstraat, tussen Zuiderbuurt en Raadhuisplein. Die reuzengereedschappen kunnen bewegen als er mensen langs lopen. Daarbij kunnen de ballonnen elkaar raken. Dat is het ‘tútsjen’ van het ‘ark’. Bij die kus verkleurt het gereedschap, het gaat als het ware blozen. Om de belevenis totaal te maken klinken er via luisprekers ook nog eens zoengeluiden in de Kerkstraat.

Het kunstwerk van Ten Anscher wordt een combinatie van diverse Drachtster elementen, waarvoor ze zich in beginsel liet inspireren door de gebroeders Rinsema en Dada. Het hamertje van de schoenmakers Evert en Thijs Rinsema krijgt in elk geval een plekje in de Kerkstraat. Als alles goed gaat kunnen de beide kunstwerken in november worden opgeleverd.

Foto’s Harry van der Linde