Duurzaam Bouwen Award voor IKC Opeinde

Opeinde - De Leister Igge heeft donderdag de eerste prijs ontvangen voor het meest duurzame project bij de uitreiking van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards in Zwolle.

Het IKC (Integraal Kind Centrum) in Opeinde werd ook nog eens tweede bij de publieksprijs.

Wethouder Eric ter Keurs: „Ik ben ontzettend trots dat we vandaag deze prijs gewonnen hebben. We hebben vorig jaar samen met onze partners van Grenovation in relatief korte tijd een fantastisch project in Opeinde neergezet. Dat kon alleen maar door een nauwe samenwerking met schoolbestuur PCBO Smallingerland. Dat we daar nu deze prijs voor krijgen zie ik als een stimulans om te blijven kijken hoe duurzaamheid, innovatie en betaalbaarheid in de toekomst vaker hand in hand kunnen gaan.”

De Leister Igge in Opeinde werd genomineerd omdat het deze zomer als eerste bestaande school in Nederland verbouwd werd tot een duurzaam IKC. Het gebouw is energieneutraal, optimaal geïsoleerd en heeft geen gasaansluiting. Nog niet eerder werd in Nederland een bestaande school met dit resultaat verbouwd. Dat maakte dat De Leister Igge bij de opening in november 2018 ook al landelijk in de belangstelling stond. NOS Jeugdjournaal kwam langs en Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemde De Leister Igge een inspirerend voorbeeld.

IKC

De bestaande basisschool in Opeinde werd verbouwd tot een IKC. Dat houdt in dat de basisschool, kinderdagopvang van Vandaag en peuteropvang van Oink! in hetzelfde gebouw zitten. In Opeinde zijn nu zeven klaslokalen voor de basisschool. De kinderen van 0-4 jaar kregen een eigen vleugel. Ook is er een leerplein en een speellokaal.

Platform 31

Het project werd uitgevoerd met hulp van Platform 31. Platform 31 is een organisatie die in opdracht van het ministerie OCW en BZK vijf pilotprojecten begeleidt bij een verbouwing met als doel Nul op de Meter. Platform 31 heeft een landelijke aanbesteding gehouden om consortia te selecteren die in staat waren de klus in Opeinde te klaren. Grenovation won de aanbesteding. Grenovation bestaat uit Meerbouw Rotterdam, LIAG architecten en DAIV Groep. De partners binnen het consortium waren samen verantwoordelijkheid voor de bouw van een comfortabel en eigentijds schoolgebouw met een goed binnenklimaat en weinig onderhoudskosten.

Innovatief samenwerken

Een bestaande school verbouwen tot een duurzaam gebouw met Nul op de Meter was een hele uitdaging. De gemeente en het schoolbestuur investeerden allebei. De gemeente droeg in totaal ruim €1.2 miljoen bij aan de renovatie. Het schoolbestuur legde de volledige vergoeding in die ze krijgt van de Rijksoverheid voor energie en onderhoud. Dit kan omdat Grenovation garanties geeft dat er gedurende 20 jaar geen extra kosten zullen zijn voor onderhoud. Een sterk staaltje innovatief samenwerken aan duurzaamheid.