Smallingerland zoekt nieuwe gemeentedichter

Drachten - Gemeente Smallingerland is op zoek naar een nieuwe gemeentedichter. De huidige gemeentedichter, Andries de Jong, neemt dit voorjaar afscheid. Wie volgt hem op en mag in de komende twee jaren bij bijzondere gelegenheden of gebeurtenissen gedichten schrijven en voordragen?

De gemeente zoekt een creatief persoon die met zijn of haar gedichten de inwoners van Smallingerland met een andere, frisse blik laat kijken naar het dagelijks leven in de gemeente. Deze man of vrouw hoeft geen professioneel dichter te zijn. Wel is het nodig dat de nieuwe dichter in Smallingerland woont of werkt en minimaal 18 jaar oud is.

De opdracht voor de gemeentedichter is minimaal 5 gedichten per jaar te schrijven en eventueel voor te dragen. De vergoeding bedraagt € 150 per gedicht. De gemeentedichter wordt aangesteld voor twee jaar. In overleg is het ook mogelijk dat de dichter voordraagt bij andere niet-gemeente gerelateerde activiteiten.

Verkiezing

Meedoen aan de verkiezing kan door twee gedichten in te sturen. Het ene gedicht moet betrekking hebben op het thema Mienskip, het tweede gedicht is een vrije keuze van de dichter. Het gedicht mag geschreven zijn in het Fries of in het Nederlands. De gemeente ontvangt ook graag een motivatie. Inzenden kan tot 25 maart.

Gedichten en motivatie kunnen gemaild worden naar gemeente@smallingerland.nl ter attentie van mevrouw J. Abels. Een jury selecteert de inzendingen en wijst een drietal genomineerden aan. Deze genomineerden mogen op vrijdag 26 april hun gedichten voordragen. De deskundige jury maakt daarna de naam van de nieuwe gemeentedichter bekend..