Echtpaar Pijpker na twee jaar weer samen in tehuis

Jubbega - Zo’n 65 jaar geleden sloeg de vonk over. Sindsdien zijn meneer en mevrouw Pijpker (85 en 88) onafscheidelijk. Totdat meneer Pijpker in 2017 ziek werd.

Na een verblijf in verpleeghuis Neibertilla in Drachten verhuisde hij naar woonzorgcentrum WenWearde in Jubbega. Twee jaar lang woonde hij gescheiden van zijn vrouw. Tot voor kort: want het echtpaar woont weer samen!

Ze waren twintigers toen ze als een blok voor elkaar vielen. Het gebeurde allemaal in het kerkje van het Drentse Roderesch. Zij herinnert het zich als de dag van gisteren. ,,Het was een koude zondagmorgen, in het midden van de kerk brandde de houtkachel. Mijn man zat links van het pad en ik zat aan de andere kant. We keken elkaar aan en toen sloeg de vonk over; het was liefde op het eerste gezicht!”

Naar Friesland

Het stel trouwde in 1959 en woonde de eerste jaren van hun huwelijk in Delfzijl, waar Pijpker predikant was. Rond 1970 verhuisde het gezin - inmiddels hadden ze vier kinderen - naar een pastoriewoning in Gorredijk. Het was het plan om in de naastgelegen kerk een nieuwe gemeente te beginnen, maar dat kwam maar moeilijk van de grond.

Niet veel later werd Pijpker dominee bij de baptistengemeente in Drachten. ,,Hij was nog maar 46, toen hij plotseling werd getroffen door een hersenbloeding”, vertelt zij. ,,Dat viel niet mee, ons gezinsleven stond op z’n kop. Maar mijn man is een doorzetter, langzaamaan kwam hij er weer bovenop.”

Naar WenWearde

Dankbaar dat ze elkaar nog hadden, sloeg het noodlot in 1993 opnieuw toe. ,,Onze oudste zoon is op zijn tweeëndertigste omgekomen bij een verkeersongeval”, vertelt Pijpker geëmotioneerd. Het verlies was intens, maar ook dit keer vonden ze troost bij elkaar en in het geloof.

De jaren verstreken, totdat Pijpker in 2017 ziek werd. Hij kon niet meer slapen en werd daarvoor behandeld in verpleeghuis Neibertilla in Drachten. Na zijn behandeling verhuisde hij naar woonzorgcentrum WenWearde in Jubbega, want thuis wonen lukte niet meer. Zijn vrouw reisde drie keer per week van Gorredijk naar Jubbega om haar man te bezoeken. ,,Elke keer wachtte ik haar komst met smart af”, zegt hij. ,,Maar als ze wegging, voelde ik me doodongelukkig.’’

Voor altijd samen

,,De zorgmedewerkers van WenWearde kwamen met een geweldige oplossing: een van de huiskamers was overbodig geworden. Het werd omgebouwd tot een ruim appartement, dat ik samen met mijn vrouw kon betrekken”, vervolgt Pijpker. ,,En zo kon onze grootste wens in vervulling gaan: eindelijk konden we weer samenwonen!”

In november betrok het echtpaar hun nieuwe appartement. Alle vertrouwde spulletjes van thuis hebben inmiddels een plekje gekregen. Pijpker is dolblij dat hij niet meer alleen is. ,,Over twee weken, op 27 februari, zijn we zestig jaar getrouwd. Dat vieren we met de hele familie! We hebben dertien kleinkinderen en zeventien achterkleinkinderen en ze komen allemaal!” Meneer Pijpker heeft nog een verrassing: bloemen voor zijn vrouw, speciaal voor Valentijnsdag. ,,Ik hoop dat we hier gelukkig samen oud mogen worden”, zegt hij, terwijl hij het boeket aan haar overhandigt.

Tekst & Foto: Letterhuis