Vader en zoon Döderlein de Win naar WK icecarving in Alaska

Boornbergum/Drachten - Rolf Döderlein de Win (58) uit Boornbergum en zijn zoon Jostan (23) uit Drachten doen vanaf donderdag mee aan het wereldkampioenschap icecarving in Fairbanks in Alaska.

De wereldkampioenschappen duren tot 4 maart. De beide Friezen vormen samen met Erik van der Leur uit Assen en Roel van Wijlick uit Venlo het Nederlands team. Het is voor het eerst dat Nederland door de internationale organisatie van het WK icecarving met een team van vier man is uitgenodigd voor dit mondiaal culturele programma. De invitatie hebben ze te danken aan de resultaten van afgelopen jaar en de kwaliteit van het werk van de verschillende leden van dit team.

Meerdere titels

Het team is samengesteld uit vier kunstenaars die nationaal en internationale ervaring hebben in meerdere vormen van beeldhouwen. Op het gebied van icecarving zijn er door de afzonderlijke teamleden al meerdere nationale en internationale prijzen behaald. Döderlein de Win senior, die al voor de derde keer meedoet aan het WK, noemt de samenstelling van het team dusdanig dat er een grote kans is op het behalen van een goede prijs.

,,Bij elkaar opgeteld zijn we acht keer Nederlands, een keer Europees en een keer vice-Wereld Kampioen geweest in icecarving. Het wordt een karwei in barre omstandigheden, weet de Boornbergumer. Bij 50 graden onder nul moeten ze sculpturen maken van twee en een half meter tot negen meter hoog uit megablokken natuurijs van vijf ton. Daarbij wordt gewerkt met beitels, kettingzagen, haakse en rechte slijpers, strijkbouten en aluminiumplaten. De beide laatste gereedschappen worden gebruikt bij het aan elkaar lijmen van de grote ijsblokken.

Documentaire

Icecarving is een kunstvorm die in Nederland de laatste jaren steeds bekender wordt, met grote shows in bijvoorbeeld Zwolle en de Arena in Amsterdam. Dat zorgt er voor dat de kunstvorm steeds meer in de belangstelling staat. De reis van het kwartet naar Alaska word vastgelegd door documentairemaker Hans de Zwaan Sr. Thema van het WK is klimaatverandering. Het Nederlandse team maakt ene beeld van een engel van 6,5 bij 4 meter.

Website www.icealaska.com