Us Nocht viert jubileum met Utblaasd!

Drachten - Toanielselskip Us Nocht uit Drachten vierde dit weekeinde haar 85-jarig jubileum met twee uitverkochte voorstellingen in De Lawei.

In samenwerking met brassband De Bazuin uit Donkerbroek werd het stuk Utblaasd op de planken van de Roel Oostrazaal voor een publiek van 750 belangstellenden opgevoerd. Het stuk speelt in Yorkshire, Engeland, in de jaren negentig. De ene na de andere kolenmijn moet sluiten. Geen mijn, geen werk, geen middenstand en geen brassband meer. Met sociale misstanden en familieconflicten tot gevolg.

Finale

Maar de dirigent, Danny-boy laat het er niet bij zitten. De Grimley Colliery band (vertolkt door De Bazuin) wint de halve finale in Halifax en mag meedoen aan de finale in de Royal Albert Hall in Londen. Daar laat de band nog eenmaal op emotionele wijze horen wat ze waard zijn....

Het was een voorstelling met toneel en brassmuziek, met humor, maar ook een lach en een traan, waarvan het publiek volop heeft genoten. De regie was in handen van assistent-regisseur Wytse Algra en regisseur Theo Smedes. Naast de voorstelling was er in de foyer een tentoonstelling ingericht met digitale presentatie van 85 jaar Us Nocht.

Simmerdeis

Het toanielselskip zal in juni deelenemen aan het festival Simmerdeis onder regie van Wytse Algra. De data voor het winterstuk van 2020 zijn alweer vastgelegd in De Lawei: 8 en 9 februari 2020.

Foto’s Hans Hoekstra