Stakende leerlingen leggen klimaateisen neer bij de politiek

Drachten - De leerlingen van Liudger en het Drachtster Lyceum die vanochtend meededen aan de Klimaatsaking, hebben vanmiddag een petitie overhandigd aan wethouder Piet de Ruiter (GroenLinks).

De petitie werd overhandigd door de organisatoren van de Klimaatstaking, Amarins de Vries, Kim van den Burgh, Marilène van der Veen, Joia Storm en Eline Osinga. Zij konden pas om twee uur terecht in het gemeentehuis aan de Gauke Boelensstraat, omdat eerder niemand van het college beschikbaar was.

Krachtig signaal

De zes leerlingen van Liudger overhandigden De Ruiter een petitie, waarmee ze een krachtig signaal willen afgeven richting de politiek. In de petitie eisen de leerlingen van de politici in Nederland dat ze op korte termijn werk maken van de het verminderen van de CO 2 uitstoot door hogere belastingen op te leggen op vliegtickets, vlees en auto’s die veel CO 2 uitstoten.

Tegelijk moet de overheid juist te stimuleren dat mensen meer gebruik maken van het openbaar vervoer en elektrische auto’s. Daarnaast willen ze dat supermarkten zo veel mogelijk plastic-vrij worden en dat wordt geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan het schoonmaken van de zeeëen en oceanen.

Voorbeeldfunctie

De overheid heeft een voorbeeldfunctie en kan de bevolking bewust maken van de hoeveelheid CO 2 die ze uitstoten en manieren aanbieden om zelf actie te ondernemen als het gaat om het verminderen van de uitstoot van CO 2, vinden de leerlingen. ,,Wij eisen van het college en de gemeenteraad van Smallingerland dat ze hier werk van maken en deze petitie onder de aandacht brengen van de landelijke politiek’’, aldus woordvoerster Eline Osinga.

Wethouder De Ruiter erkende dat de gemeente een vorbeeldfunctie heeft, maar hij wees er ook op dat Smallingerland al een heleboel maatregelen heeft genomen om zuinig met het milieu om te springen. Maar er kan meer, erkende hij. ,,Ik ben bijvoorbeeld ook voor het gratis maken van het openbaar vervoer, daarmee haal je mensen uit de auto.’’

Tevreden

De zes leerlingen zijn tevreden met het verloop van hun actie. ,,Vooral als je bedenkt dat we er maandag pas mee aan de slag zijn gegaan. We hadden niet verwacht dat zoveel leerlingen mee zouden doen’’, aldus Osinga. Tegelijk merkten ze ook dat er veel discussie is over het klimaat. ,,Veel leerlingen wilden er ook niks van weten als we er over begonnen. Veel mensen denken ook dat het ons is te doen om een uurtje extra vrij te krijgen, maar we hebben al met al veel meer tijd gestoken in het organiseren dan we nu hebben gespijbeld.’’

Foto’s Fokke Wester