Jeugdexcursie uilenballenpluizen voor jonge natuuronderzoekers

EARNEWÂLD – It Fryske Gea houdt maandag 18 februari van 10.30 – 12.00 uur de jeugdexcursie Uilenballen pluizen.

In Nationaal Park de Alde Feanen leeft de uil volop, samen gaan de deelnemers dan ook zien hoe hij leeft. Aanmelden kan tot uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/jongenatuuronderzoekers of 0511 – 53 96 18. Deelname is voor leden van It Fryske Gea gratis op vertoon van de ledenpas en niet-leden betalen € 4.

It Fryske Gea organiseert speciaal voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar de jeugdactiviteit uilenballen pluizen. Samen met de enthousiaste natuurgidsen Johannes en Janneke gaan de deelnemers op onderzoek uit in ons bezoekerscentrum, gelegen aan de rand van de Alde Feanen. Dit grote natuurgebied ligt vlakbij Leeuwarden en is de thuisbasis van veel uilen. De ideale plek om meer te leren over de uil. Want wat weten we eigenlijk over deze roofvogel en hoe ontdekken we wat hij eet?

De braakbal vertelt het ons. Doordat het vol haren en botjes zit kan een uil het niet verteren en spuugt hij het uit in de vorm van een bal. Een bron vol interessant onderzoeksmateriaal. Aan de hand van deze uilenballen achterhalen de deelnemers wat hij heeft gegeten.

De deelnemers pluizen de braakballen uit op zoek naar kaken en schedels van muizen. Dit skelet wordt uiteindelijk op een heus braakballendiploma geplakt die iedereen mee naar huis krijgt. Verder vertellen Johannes en Janneke de kids over het leven van roofvogels en uilen.