Vakkanjers Burgemeester Harmsma School

Gorredijk - Derde klas leerlingen van de Burgemeester Harmsma School in Gorredijk zijn dit jaar aan de slag met een bijzondere uitdaging: in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwerpen, ontwikkelen en bouwen ze een monumentale installatie die vrijheid een volledig nieuwe dimensie geeft.

Dat doen de teams als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. De komende maanden werken de Vakkanjers op school aan hun opdracht: de schoolfinale is zondag 13 februari.

Het Vakkanjerproject past perfect in de vernieuwde onderwijsvisie van de BHS, waarin de BHSleerlingen samen met (maatschappelijke) partners in de regio leert en werkt. In de jury neemt onder andere wethouder De Vries van de gemeente Opsterland deel. Burgemeester Ellen van Selm van Opsterland neemt de openingshandeling voor haar rekening. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke eindevent Vakkanjers LIVE, in juni 2019.

In het Vakkanjerproject werken de deelnemers in teams aan een technische maatschappelijk relevante opdracht, elk jaar voor een nieuwe opdrachtgever. Vorig jaar was dat de Unie van Waterschappen en het jaar daarvoor het Rode Kruis, dit jaar het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

75 jaar bevrijding en vrijheid

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar bevrijding en vrijheid. Hoewel het aantal mensen met eigen ervaringen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog afneemt, blijkt uit onderzoek dat de oorlog nog altijd invloed heeft op de huidige mening over vrijheid. Om erachter te komen hoe de huidige generatie jongeren denkt over vrijheid, brengen Vakkanjers en het Nationaal Comité 4 en 5 mei de challenge Vrijheid in beweging tot leven.

In de challenge geven de teams eigentijdse invulling aan het begrip vrijheid. „Een mooie uitdaging voor onze 3e klas leerlingen techniek,” zegt Hessel Heikamp, docent Techniek. „Je ziet dat leerlingen net een stapje verder gaan als er een echte opdrachtgever in het spel is.”

Samen vieren

„Het Nationaal Comité 4 en 5 mei werkt samen met allerlei mensen en organisaties aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding en vrijheid”, zegt Jan van Kooten, directeur van Nationaal Comité 4 en 5 mei. „Daarbij zijn we altijd op zoek naar het vinden van nieuwe activiteiten die invulling geven aan herdenken, vieren en www.vakkanjers.nl herinneren.”

Nieuwe dimensie

„Dat doen we nu dus samen met Vakkanjers. We vragen de deelnemers hun kijk op vrijheid te verbeelden in een eigentijds moNUment. Ik weet zeker dat de creativiteit, frisse blik en technische skills van de teams dynamische installaties gaan opleveren. MoNUmenten die het begrip vrijheid een compleet nieuwe dimensie geven en waar we nog jaren mee vooruit kunnen.”

De beste teams plaatsen zich uiteindelijk voor de finale waar ze hun ideeën pitchen voor jury en publiek. Het eindevent Vakkanjers Live is 13 juni 2019.

Over Vakkanjers

Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van een technische, maatschappelijk relevante opdracht voor een échte opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.