Veilig Verkeer Nederland gaat in Drachten de basisscholen in met de boodschap: Op de fiets even niets

Drachten - Steeds meer ongelukkgen gebeuren door het gebruik van social media op de fiets. Vanaf de brugklas zien weggebruikers kinderen met oordopjes in muziek luisteren en whatsappen of tweeten onderweg. Levensgevaarlijk. Om deze boodschap breder te verspreiden gaat Veilig Verkeer Nederland (VNN) een samenwerking aan met Onderwijsbureau Semko.

Groep 7 en 8 krijgt een interactieve verkeersles van twee uren. Er zijn gesprekken over verkeersgedrag. Wat zijn de gevolgen van bellen, appen en muziek luisteren in het verkeer? Om leerlingen echt te laten ervaren dat tekstberichten sturen en fietsen tegelijkertijd niet gaat, gaan zij vervolgens in een aansluitende les van Traffic Skills fietsen in een virtuele omgeving. Zij krijgen hierbij de opdracht om een tekstbericht te versturen. Doe dit maar eens zonder brokken te maken.

Anouck Veenstra (VVN) en Meindert Tjerkstra (Onderwijsbureau Semko) zijn blij met de samenwerking. Zij gaan in Drachten de scholen in en geven de kinderen actief les over Op de fiets even niets met als doel verkeersveiligheid. De lessen starten vanaf maart, scholen worden actief benaderd om mee te doen.