Dichters en schilders gaan trafostation versieren

NIJEGA - Drie dichters en twee schilders gaan het trafostation op de driesprong Nijega-Opeinde-Oudega versieren met tekst en kleur.

Het initiatief voor de opknapbeurt is genomen door gemeentedichter Andries de Jong uit De Tike. Het trafostation van Liander, in de volksmond ook wel P.E.B.-hokje genoemd, staat op de driesprong Hegewei - Kilometerwei - Âldegeasterdyk. Het is een punt waar veel fietsers en voetgangers passeren.

Grafitti

Het hokje is vol gekliederd met graffiti en dat is een doorn in het oog oog van Smallingerlands gemeentedichter Andries de Jong. Hij bedacht het plan om het stenen gebouwtje te reinigen en er drie gedichten op aan te brengen. De gemeente stemde in en verleende subsidie voor dit project.

De Jong benaderde nog twee dichters, Bram ‘Bramses’ Zielman en Erik de Boer en twee creatieve mannen die handig zijn met verf en spuitbussen, signpainter Teunis Spits van Future Relics en graffiti-artist Marcus Wedman. Bramses is behalve dichter ook kunstschilder en hij zal zijn eigen gedicht gaan aanbrengen.

Binnenkijken

Woensdagmiddag krijgen de vijf mannen van bouwkundig engineer Jelte de Boer van Liander bij het trafostation informatie over de functie van het gebouwtje en ook mogen ze even binnenkijken. Daarnaast zal De Boer de voorwaarden van Liander toelichten, zoals de eis dat het trafostation in de toekomst niet als ‘kunstwerk’ kan worden geclaimd of beschermd.

Ook zullen de dichters, die grote vrijheid hebben wat betreft de inhoud van de gedichten, proberen inspiratie op te doen, bijvoorbeeld door iets over de directe omgeving te weten te komen. Het is de eerste en voorlopig ook enige keer dat alle betrokken creatieven tegelijk aanwezig zijn; tijdens de voortgang van het project zal er in kleinere teams worden gewerkt.

Foto’s Bureau Bitoen