Drachtster scholen verdienen Wecycle-certificaat en steunen Jarige Job

DRACHTEN - Basisscholen VSO De Zwaai, PCBO De Spreng, 't Tweespan, OBS De Bolder en SBO It Heechhôf in Drachten en CBS De Opdracht uit Ureterp verdienen een Wecycle-certificaat en steunen Jarige Job.

Leerlingen van de basisschool hielpen familie en bekenden te ‘wecyclen’ door oude kleine elektrische apparaten op school in te leveren voor recycling. De scholen ontvangen naast een mooie beloning een Wecycle-certificaat met 2 of zelfs 3 sterren (De Opdracht). 206 basisscholen in Nederland deden mee met de inzamelactie die werd georganiseerd door Wecycle, die de inzameling en recycling regelt van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Nieuwe grondstoffen

De scholen dragen hiermee bij aan zowel het milieu als de maatschappij: de afgedankte apparaten worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen en Wecycle doneert 10.000 euro aan Stichting Jarige Job. Deze stichting bezorgt kinderen uit minder bedeelde gezinnen een onvergetelijke verjaardag. De jarigen ontvangen een Verjaardagsbox met versiering, cadeautjes en traktaties voor op school en thuis.

Huib Lloyd, directeur Jarige Job: ,,De scholeninzamelactie van Wecycle is een geweldige manier om kinderen te betrekken bij maatschappelijke onderwerpen als armoede en milieu. Op een laagdrempelige en tastbare wijze zijn kinderen op scholen in actie gekomen voor een mooiere leefomgeving. Met als concreet resultaat dat 285 sociaal geïsoleerde kinderen hun verjaardag weer kunnen vieren met een verjaardagsbox van Jarige Job!"

Jan Vlak, algemeen directeur Wecycle: ,,Onze scholeninzamelactie kent alleen maar winnaars. We leren kinderen dat je apparaten, die je niet meer kunt hergebruiken, moet inleveren voor recycling. Door de samenwerking met Jarige Job krijgen kinderen die dat anders zouden missen toch een fijne verjaardag. Zo gaan circulair en sociaal hand in hand.” Naast het certificaat kregen alle deelnemende scholen als beloning voor hun inspanning een boekenpakket, digitale camera of karaokeset.

Over Wecycle

Wecycle organiseert in Nederland de inzameling en recycling van e-waste. Dit doet ze voor zes producentenorganisaties, waarbij 1.750 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen zijn aangesloten. De inzameling en recycling wordt kostenefficiënt en met een maximaal milieurendement georganiseerd. Er zijn 10.000 inzamelpunten in Nederland, waarbij wordt samengewerkt met veel inzamelpartners als gemeenten, winkels, installatiebedrijven, kringloopbedrijven en met vervoerders en verwerkers van e-waste.

In de Wecycle Service Centers wordt de circulaire economie verbonden met de sociale. Door apparaten te sorteren en demonteren, krijgen mensen die moeilijk meekomen in de reguliere arbeidsmarkt perspectief op een baan en neemt de kwaliteit van recycling toe.

In 2017 heeft Wecyle 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hierdoor is een uitstoot van 345 miljoen kilo CO2 vermeden.