Eerste winterwilledagen op nieuwe ijsbaan van Burgum

BURGUM - Drie dagen schaatsplezier. Dankzij een onderlaag van asfalt heeft de ijsclub in Burgum als een van de weinigen in Fryslȃn dit eerste succes in januari kunnen boeken.

Met dooi in het vooruitzicht maakten ettelijke tientallen schaatsliefhebbers vanmiddag de gelegenheid te baat hier de ijzers onder te binden voor een rondje op de 400 meter baan. De met een hekwerk omsloten buitenbaan vormt deel van het zogeheten Wetter- en Willepark dat in het kader van aanvullende werkzaamheden rond de Sintrale As officieel nog moet worden opgeleverd.

Euforie

Vanwege het verplaatsen van de ijsbaan naar de nieuwe locatie hebben Burgumers geruime tijd schaatsplezier in eigen dorp moeten ontberen. De euforie was dan ook groot bij de opening van de eerste Friese buitenbaan. De kans komt binnen bereik hier de eerste officiȅle marathon te verrijden.

In Earnewȃld bleef het vrijdag adembenemend rustig op het ijs. Waar twee dagen eerder een veegmachine door het ijs op de Jan Durkspolder zakte, waagde niemand het lot te tarten. In tal van dorpen bleven de ijsbanen uit veiligheidsoverwegingen gesloten, omdat in sommige gevallen zelfs het machinaal sneeuwvrij maken van de banen niet verantwoord bleek te zijn.

Foto’s Jelle Raap