2018 een recordjaar voor De Fûgelhelling

URETERP - De Fûgelhelling heeft het afgelopen jaar meer wilde vogels en zoogdieren opgevangen dan ooit daarvoor.

Er werden in 2018 maar liefst 10.611 dieren binnengebracht, een groei ten opzichte van 2017 van maar liefst 3.057 dieren of ruim 40 procent. De groei werd hoofdzakelijk veroorzaakt door uitbreiding van het verzorggebied. Alle dieren uit de gemeente Groningen worden nu, als gevolg van een overeenkomst met Dierenbescherming, ook naar Ureterp gebracht.

Virus

Bij de binnengebrachte vogels zijn de merel en de houtduif het best vertegenwoordigd. Er werden maar liefst 1229 merels binnengebracht, waarschijnlijk mede veroorzaakt door het USUTU virus. De egel was koploper bij de zoogdieren, met 689 stuks. Er werden 108 veelal jonge hazen opgenomen en 59 reeën.

Het aantal hazen reeën hoeft volgens beheerder Hetty Sinnema van De Fûgelhelling niet zo hoog te zijn als iedereen zich aan de regels houdt. ,,Laat alstublieft jonge hazen en reeën liggen, moeder is bijna altijd in de buurt, ze komt ze heus wel voeden. Als je de zaak niet vertrouwd bel dan eerst even met ons. Als ze in de natuur kunnen blijven is dat veel beter. Wij doen altijd ons stinkende best om de dieren goed te verzorgen, maar de moeder kan dat veel beter!”

Rode lijst

Van de binnen gebrachte vogels staan er 1046 op de zogenaamde rode lijst, een overzicht van soorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Dit wordt bepaald op basis van zeldzaamheid en/of negatieve trend. De lijsten worden periodiek vastgesteld door de Minister van Economische zaken. Op de lijst staan bijvoorbeeld de boerenzwaluw (173 keer binnengebracht), huiszwaluw (247), gierzwaluw (204), maar ook de kerkuil (52), de groene specht (7) en heel opmerkelijk, watersnippen (34).

Waar Hetty Sinnema minder blij mee is, is dat het aantal vogels dat door mensen wordt gehouden en vaak bij De Fûgelhelling wordt gedumpt toeneemt. Afgelopen jaar meer dan 150 hanen en kippen en maar liefst 330 postduiven. Er kwamen ook bijzondere dieren langs. ,,Bij de zoogdieren was dat een jonge boommarter en bij de vogels is de witnekkraanvogel wel heel bijzonder.’’