Nieuwe drinkbeker blijkt oplossing voor mensen met Parkinson

Drachten/Leeuwarden - Twee studenten van Friese Poort Drachten en Friesland College Leeuwarden hebben de nieuwe drinkbeker SASSCup ontwikkeld voor mensen met een motorische beperking.

“Ik voel eigenlijk geen verschil met een gewone drinkbeker”. De eerste reacties op het prototype van de nieuwe drinkbeker SASSCup zijn veelbelovend. De SASSCup ziet er uit als een normale drinkbeker, maar met een belangrijk verschil: je kunt er bijna niet mee knoeien. Een uitkomst voor mensen die, bijvoorbeeld door de ziekte van Parkinson, last hebben van tremoren waarbij de handen onwillekeurig trillen. Na lang ontwikkelen hebben ze nu de prototypes getest met een aantal cliënten van ZuidOostZorg.

Van dromen werkelijkheid maken

,,We zijn al meer dan twee jaar bezig om idee werkelijkheid te laten worden”, vertellen Joas Nicolai en Jelmer de Jong, de bedenkers van de SASSCup. Ruim twee jaar geleden meldden zij zich aan voor het Excellentieprogramma van ZuidOostZorg, Friese Poort, Friesland College en het Philips Innovatiecluster, een programma voor studenten die naast hun MBO opleiding wel een extra uitdaging kunnen gebruiken. ,,Vanuit de praktijk van ZuidOostZorg kregen we toen een flinke uitdaging waar we onze tanden in hebben gezet: is er een oplossing te bedenken voor mensen, bijvoorbeeld met Parkinson, die last hebben van tremoren en daardoor soms onwillekeurig knoeien met drinken?”

Hun oplossing, de SASSCup (Smart Anti Spill System), moet de dopper in de zorg worden. Om dit te bewerkstelligen hebben ze inmiddels een eigen bedrijf opgericht: Jonic Solutions. Vanuit Jonic Solutions willen ze meer innovatieve oplossingen ontwikkelen en op de markt brengen.

Een gewone drinkbeker

De SASSCup is ontworpen zodat hij er uitziet als een gewone drinkbeker. Echter, door het speciale binnenwerk dat door hen ontwikkeld is wordt knoeien met de SASSCup erg lastig. ,,We willen dat mensen gewoon kunnen drinken, zonder dat ze zich hoeven te schamen dat ze knoeien. Of dat ze uit een tuitbeker moeten drinken. Daarom was het ook zo belangrijk dat de beker er niet anders uitziet dan normaal”, zegt De Jong. De SASSCup wordt momenteel ontwikkeld in samenwerking met kunststof producent Elzinga & Van der Krieke. Dit is een innovatieve startup in kunststofbewerking uit Oudeschoot.

Prima vast te houden

De testgroep is onder de indruk van de SASSCup. ,,Ik vind dit een hele mooie oplossing”, zegt meneer Jagersma, 72 jaar, Parkinsonpatiënt en cliënt bij ZuidOostZorg. De testbare prototypes blijken goed vast te houden en eigenlijk weinig of niet van een gewone beker te verschillen. Maar de beker is voor de doelgroep wel „overduidelijk beter dan een gewone beker”, aldus één van de testers. Een zeer positief testresultaat, waar Nicolai en De Jong erg blij mee zijn. „Ik heb een half uur lang een grote glimlach op mijn gezicht gehad”, zegt Nicolai. De beker komt in april 2019 op de markt, maar is 24 januari in Sûnenz Drachten te bekijken op de Techparade van Sûnenz en ZuidOostZorg.