ZuidOostZorg en Sûnenz openen Sûnlab

Drachten -ZuidOostZorg en Sûnenz openen donderdag het Sûnlab. Hier worden vernieuwingen binnen de zorg bedacht en uitgeprobeerd.

Binnen het Sûnlab wordt door allerlei partijen, van burgers tot professionals, samengewerkt aan sociale en technologische innovaties die mensen kunnen ondersteunen in zorg en gezondheid. Het nieuwe Sûnlab in Sûnenz wordt donderdagmiddag officiëel geopend door Gelle Klein Ikking, Directeur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Brede aanpak

Het Sûnlab wordt dé plek waar ZuidOostZorg en Sûnenz, samen met burgers en partners, gaan samen werken aan technologische en sociale innovaties. Daarbij wordt een brede aanpak gekozen: de innovaties zijn er op gericht om mensen te ondersteunen in hun gezondheid, maar ook om professionele zorg te ondersteunen. Naast de eigen innovaties worden daarbij binnen Sûnenz ook andere innovaties getest en onderzocht.

In het Sûnlab worden praktische vragen onderzocht en opgelost en nieuwe technologieën, gadgets en apps getest. Het idee is daarbij om de vragen aan passende technologische oplossingen te koppelen. Het uitgangspunt van het Sûnlab is daarbij dat alles samen met gebruikers, (zorg)professionals, bedrijven en het onderwijs gebeurt.

Nieuwe manier van denken

De manier waarop binnen het Sûnlab straks wordt samengewerkt is nieuw. ,,Het is echt een andere manier van denken”, zegt Michel Dijkman, programmamanager bij Sûnenz. ,,We bedenken niet zomaar iets, maar zoeken de oplossing echt bij de vraag en bekijken die vanuit verschillende perspectieven. Die vraag kan van burgers komen, van zorgprofessionals, van studenten, van bedrijven, noem maar op. We kijken of technologie hier een uitkomst kan bieden, maar de oplossing kan ook best op een heel ander vlak liggen. Het enige doel is om tot oplossingen te komen waar mensen blij van worden, of dat nu burgers of zorgprofessionals zijn.”

Ministerie

De officiële opening van het Sûnlab wordt verricht door Gelle Klein Ikking, Directeur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ZuidOostZorg en Sûnenz zijn verheugd met de komst van Klein Ikkink. ,,Door de officiële opening te verrichten laat het Ministerie van VWS zien dat zij veel waarde hecht aan de manier waarop wij innoveren, daar zijn we erg blij mee. Maar we worden nog veel blijer als we straks zien dat onze innovaties en de manier waarop we samenwerken ook echt het verschil gaan maken voor burgers en zorgprofessionals. En dat zij er ook blij van worden. Dat is het ultieme doel van het Sûnlab”, aldus Dijkman.