Drachtster dansvideo Human Trafficking vormt kloppend hart van landelijke beweging

Drachten - Met kapot gedanste knieën en gekleed in een wit, bevlekt overhemd werd met de dansvideo van Salvation Dance Centre uit Drachten ingezoomd op de gebroken, smerige wereld van Human Trafficking.

Net voor de jaarwisseling is de dansvideo, die is opgenomen in Sluis Machinefabriek aan de Tussendiepen, op social media gelanceerd. Nu vormt de choreografie de basis van een voornemen dat zowel aangrijpend als ingrijpend genoemd kan worden. Choreografe en initiatiefneemster Elza Postma heeft documentaires gekeken, met deskundigen gesproken en de Wallen bezocht om de keiharde feiten in beeld te brengen. ,,Als je prostitutie van zo dichtbij ziet, kun je er eigenlijk niet meer omheen: een vrouw kiest hier niet zelf voor’’, aldus Elza, die zich nu richt op landelijke bewustwording en betrokkenheid in de strijd tegen mensenhandel en prostitutie.

Doorleefd

De kennis en ervaringen die ze gedurende haar research opdeed is vertaalt naar een aangrijpende choreografie. Met een team van zes meiden en twee jongens is de dans van begin tot eind doorleefd. Ook de andere dansers verdiepten zich in het thema, zodat de emotie overgebracht kon worden op een wijze die door merg en been gaat. De dag van de opnames was een intense dag, maar de fysieke en mentale uitputting die dit project met zich meebracht zijn volgens de dansers niks vergeleken met de barre, mensonterende omstandigheden waarin de slachtoffers gedwongen moeten leven.

Grof geweld, manipulatie en misbruik zorgen voor gebroken levens en gestolen dromen. Zelf kent Elza een deel van de gebrokenheid, omdat ze zelf seksueel misbruikt is. Toen ze tot de ontdekking kwam dat 90% van de vrouwen die vastzitten in prostitutie seksueel misbruik hebben meegemaakt, besloot ze om haar talent in te zetten en samen met anderen sterker uit de strijd te komen.

Reacties

Vanaf het eerste moment dat de video online ging, stroomden de reacties binnen. Waaronder een waardevolle reactie van de internationale organisatie ‘Free a Girl’. Yolanthe Sneijder Cabau zet zich in voor deze organisatie om meisjes uit de kinderprostitutie te bevrijden. Elza is van mening dat wanneer Nederland maatregelen treft, dit een grote invloed zal hebben op de rest van de wereld.

Ons land wordt met prostitutie geassocieerd, maar het allerergste is het grote misverstand eromheen. Namelijk dat vrouwen vrijwillig voor zo’n leven kiezen. Dit is ook wat leidt tot de instandhouding van het probleem. In bijna alle gevallen worden vrouwen gedwongen en gemanipuleerd door geweld, chantage en zelfs bedreigingen van hun eigen leven of die van dierbaren. Onder valse voorwendselen komen ze in deze ‘business’ terecht die in de praktijk neerkomt op uitbuiting.

Cijfers en feiten

De cijfers en de feiten liegen er niet om, maar helaas worden ze zo weinig naar buiten gebracht. Vandaar dat Elza vindt dat het hoog tijd is om deze kwalijke zaak tegen het licht te houden. Dit alles vanuit het geloof dat zowel het mensenleven van een individu als leefomgeving, bevrijding en herstel zullen vinden. Haar visie vormt dan ook het hart van de stichting die momenteel wordt opgericht.

Zelf laat ze weten niet meer stil te kunnen blijven zitten en dat ze haar ogen er niet meer voor kan sluiten. Zij vindt dat ze – als gezond en vrij mens – op moet staan en een stem moet zijn voor de mensen die dat zelf niet kunnen. ,,We hopen en bidden dat een beweging op gang wordt gebracht met een steeds groter wordende landelijke impact. Waarbij de maatschappij zelf de grootste bijdrage levert aan een leefbaar en veilig klimaat. Voor deze generatie en alle volgende generaties.”

In actie komen

Elza is overtuigd van het feit wij met elkaar de generatie kunnen zijn die een einde kan maken aan dit grote schandaal. ,,Verandering begint bij onszelf, door niet langer passief te zijn, maar in actie te komen. Op wat voor manier dan ook, want niks doen, zwijgen is toestemmen!’’

Kijk voor het hele (foto) verslag op www.salvationdancecentre.nl

Voor tips, vragen of op welke wijze dan ook steunen kunnen belangstellenden contact opnemen via: elza@salvationdancecentre.nl

Foto's Alliene de Jong