Dijkstra schrijft over de middenstand van vroeger in Boornbergum

Boornbergum - Jochum Dijkstra, voormalig Hoofd der School in Boornbergum, geeft in zijn nieuwe boek Winkels fan Destiids weer hoe de middenstand in Boornbergum er vroeger uit zag: een eigen gemeenschap die zichzelf kon bedruipen.

Vorige week overhandigde Dijkstra het eerste exemplaar van zijn historisch overzicht van de plaatselijke middenstand aan Smallingerlands wethouder van cultuur Marjan Sijperda. Sijperda nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst met de woorden: ,,Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naar toe moet.’’

Feestverlichting

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar toen Jochum Dijkstra in 1977 hoofd van de christelijke lagere school in het dorp werd, was er een bloeiende middenstand in Boornbergum. Die zorgde met Sinterklaas en de kerstdagen zelfs voor feestverlichting in de straten. Al snel was dit voorbij en gelukkig voor de omgeving kwam er de Poiesz.

Het boek geeft een impressie over hoe het dagelijks leven er voor en direct na de Tweede Wereldoorlog uit zag. Dankzij financiële steun van de gemeente Smallingerland en het Jan Roelof Geertsma fond werd het mogelijk om het boek voor 15 euro aan te bieden. Winkels fan Destiids is te koop bij het restaurant Het Spijshuys aan de Westerbuorren 2 in Boornbergum.

Of stuur even een mailtje naar; info@hetspijshuys.nl