De Leister Igge Damkampioen van Fryslân 2019

URETERP/OPEINDE - Het viertal van De Leister Igge uit Opeinde is woensdag in Ureterp Fries kampioen schooldammen geworden.

Om het damkampioenschap van Fryslån werd in MFC De Wier gestreden in twee groepen. De jongste dammers uit de groepen 5 en 6 zijn de welpen en uit de groepen 7 en 8 zijn de pupillen. Bij de welpen waren 9 teams en winnaar hiervan is verrassend De Finne uit Dronrijp geworden. De leister Igge kwam op de vierde plaats.

Ongeslagen

Bij de pupillen waren tien teams en de onderlinge verschillen bleken klein. Het werd een spannende middag, met als winnaar uiteindelijk het viertal van de Leister Igge. Zij behaalden het maximale aantal punten door ongeslagen kampioen te worden. Zij mogen nu meedoen aan de halve finale om het kampioenschap van Nederland, die op 13 april worden gehouden, Op de tweede plaats kwam De Tarissing uit Rinsumageest en op derde en vierde de teams De Leister Igge 2 en 3.

De Leister Igge (voorheen PCBO It Maitiidslibben) uit Opeinde heeft al vanaf 1977 een schooldamclub. Het dammen is vaak via de ouders aan de kinderen overgebracht en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld op school. De afgelopen jaren zijn er veel prijzen behaald en in 2011 zelfs het damkampioenschap van Nederland, met begeleider Hielke Scholte.