VR-bril toont scholieren hun kwetsbare positie in het verkeer

DRACHTEN - Het gebruik van een smartphone onder jongeren is de afgelopen tijd flink toegenomen, ook in het verkeer.

Zelfs 1 op de 5 fietsongelukken onder jongeren heeft iets te maken met smartphonegebruik. Daarom staat jongerenorganisatie TeamAlert volgende week dinsdag op osg Singelland VHS in Drachten met het project ‘Beat The Street’. Met dit project maakt TeamAlert in samenwerking met Samsung jongeren bewust van hun kwetsbare positie in het verkeer en de risico’s van afleiding op de fiets.

Virtual Reality

Tijdens het project ‘Beat The Street’ gaat TeamAlert met jongeren van 12 tot en met 18 jaar in gesprek over hun fietsgedrag. Door middel van filmpjes die worden getoond via de Virtual Reality brillen worden jongeren op een uitdagende manier bewust gemaakt van de gevaren in het verkeer en hun rol daarin.

Volgens TeamAlert is dit een goede manier om jongeren aan te spreken, omdat zij onveilige situaties real life zien middels de VR-brillen. Het is alsof je je als fietser écht in het verkeer bevindt. Welk fietsgedrag is acceptabel en welke is gevaarlijk? Dit bespreken de jongeren tijdens het project met de uitvoeringsmedewerkers van TeamAlert. Het hoofddoel is jongeren bewust maken van de kwetsbare positie die zij hebben in het verkeer. Na het project gaan jongeren veiliger de weg op.

Risicogedrag

TeamAlert is een jongerenorganisatie die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag. Vanuit die visie richt TeamAlert zich op uiteenlopende relevante maatschappelijke thema’s die jongeren aangaan, zoals verkeersveiligheid, een gezonde leefstijl en slim omgaan met geld.