Activiteitenladder Bibliotheek Drachten

Drachten In Bibliotheek Drachten zijn in de maand februari deze activiteiten.

Vrijdag 1 februari Start Leesclub Geschiedenis in Drachten

Van 28 januari tot en met februari 2019 vindt de allereerste landelijke Week van de Leesclub plaats. In Drachten start in die week een nieuwe leesclub Geschiedenis, op initiatief van Stichting Senia, de landelijke organisatie van leesclubs. Vrijdag 1 februari is een bijeenkomst in de bibliotheek waarin een medewerker van Senia informatie geeft over de werkwijze van de leesclub Geschiedenis. Kom vrijblijvend langs.

13.30 – 15.00 uur / gratis

Zondag 3, 10, 17, 24 februari Discovery Zondag

Een FabLab, wat is dat eigenlijk? Wat voor machines staan er en wat kun je ermee maken? Welke kennis moet je hebben om ermee te kunnen werken? Deze vragen en nog veel meer kun je tijdens Discovery Zondag stellen aan het FabLab-team. Het team demonstreert technieken en bezoekers kunnen ze de oren van het hoofd vragen. De middag is voor alle leeftijden, iedereen is van harte welkom. Tot discover…

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 14.00 – 16.00 uur / gratis

Zondag 3, 10, 17 & 24 feb Voorleeshalfuurtje

Elke zondagmiddag wordt er in de bibliotheek voorgelezen uit de mooiste prentenboeken! Kinderen vanaf twee jaar kunnen genieten van spannende, grappige en ontroerende verhalen zoals Rupsje Nooitgenoeg, De kleine walvis, of de avonturen van de Kleine IJsbeer. Voorlezen is leuk én goed voor de taalontwikkeling van kinderen.

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 15.00 – 15.30 uur / gratis

Dinsdag 5 februari Lezing: Boris Konrad - De geheimen van ons geheugen

Hoe komt het dat je de naam van iemand die je net hebt ontmoet alweer vergeten bent? Hoe kun je het best al je wachtwoorden, ingewikkelde termen of rijtjes getallen onthouden? Dr. Boris Konrad is neurowetenschapper, schrijver van De geheimen van ons geheugen en meervoudig wereldrecordhouder in geheugensport. Hij ontrafelt in zijn lezing de werking van ons geheugen vertelt wat je moet doen om het gezond te houden.

19.30 – 21.30 uur / leden €8,- niet leden €10,-

Woensdag 6, 13, 20, 27 februari KidsLab

Woensdagmiddag is het FabLab gesloten voor volwassenen. Kinderen leren deze middag over techniek en gaan aan de slag met het maken van robots, drones en andere toffe projecten. Ook iets maken? FabKids is elke woensdagmiddag open voor kinderen vanaf 10 jaar. Het thema van elke FabKids maken we bekend op de website.

Elke woensdag van 9 jan t/m 24 apr / 14.30 – 16.30 uur / vanaf €6,-

Woensdag 6 februari Papa Mama Café

Alle (aanstaande) papa’s en mama’s met hun kind(eren) van 0-4 jaar zijn van harte welkom in het Papa Mama Café. Een ontmoetingsplek waar ouders op een ongedwongen manier ervaringen en tips kunnen delen over de opvoeding. Elke editie staat er een ander thema centraal, 6 februari is dit Vertrouwen in je kind.

10.00 – 11.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

Donderdag7 februari Workshop: Vertel je verhaal! door Frank Belt

Wil je anderen mee kunnen nemen in jouw eigen verhaal? Wil je je overtuigender kunnen presenteren? Dan is deze workshop precies wat je zoekt. Professioneel verteller Frank Belt neemt je mee in de wereld van het vertellen. Je oefent hoe je een verhaal onthoudt en wat je kunt doen om het beeldend te vertellen en je publiek te boeien. Maar ook stemgebruik en het zelf maken van een verhaal komen aan bod. Laagdrempelig en praktisch, voor je werk of je plezier.

19.00 – 21.00 uur / leden €8,- niet leden €10,-

Donderdag 7 februari 3D Gebruikersgroep

Voor wie gek is op 3D en bijvoorbeeld 3D-printen, hologrammen, 3D-tekenen en animatie erg interessant vindt, is de 3D Gebruikersgroep leuk. Samen met andere liefhebbers ga je op zoek naar de nieuwste snufjes en mogelijkheden, en daar waar mogelijk ga je zelf aan de slag. Elke avond heeft een ander thema. Daarnaast is er ruimte voor vragen, overleg, ontwerpen en maken.

19.00 – 21.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Donderdag 7, 14, 21, 28 feb Demo Donderdag FabLab

Elke donderdag demonstreert het FabLab een innovatieve machine of een interessante techniek tijdens Demo Donderdag. Het FabLab-team geeft uitleg over de machines en materialen en laat zien wat je allemaal kunt maken. Elke donderdag staat er een ander thema centraal, zoals 3D-tekenen, lasersnijden en Arduino, deze thema´s maken we bekend op de website. De Demo Donderdagen zijn voor jong en oud.

Elke donderdag van 10 jan t/m 25 apr / 19.30 – 20.30 uur / gratis

Zaterdag 9 februari Repair Café

Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! Voortaan kom je met een defecte stofzuiger, een pop met maar één been of een oude radio naar het Repair Café. Elke tweede zaterdag van de maand staan deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, ICT-ers, een naaister en een poppendokter, voor je klaar om je te helpen met repareren. Het Repair Café is gratis, je betaalt alleen de kosten van het gebruikte materiaal.

13.00 – 16.00 uur / gratis

Dinsdag 12 februari Gespreksavond: Voltooid leven

Wat is eigenlijk een voltooid leven? Is dat een gaaf leven dat helemaal af is, ten volle geleefd? Of is dat een leven waar je klaar mee bent, waar je niet mee verder wilt? Over deze vragen gaan we het hebben tijdens de gespreksavond Voltooid leven. Gespreksleider Jan Strikwerda, geestelijk verzorger in Ziekenhuis Nij Smellinghe, heeft in zijn werk veel te maken met zingeving en ethiek bij levenseindevragen in de zorg.

19.30 – 21.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Dinsdag 12 februari Workshop: Drones

Het wordt steeds eenvoudiger om zelf een drone te maken. Tijdens deze workshop leer je hoe je dit aanpakt, belangrijk is dat je ook de principes van het vliegen leert te begrijpen. Je maakt een raamwerk met de 3D-printer en monteert vervolgens de verschillende onderdelen aan elkaar. Het FabLab-team is erg enthousiast over het maken van drones en wil deze kennis graag met je delen in de bibliotheek!

19.15 – 21.00 uur / leden €12,50 niet leden €15,-

Woensdag 13 februari Walk&Talk – Koffiepauze voor werkzoekenden

Bij de maandelijkse koffiepauze Walk&Talk is iedereen die op zoek is naar (ander) werk van harte welkom. Ontmoet andere werkzoekenden en ontvang van elkaar praktische tips en enthousiaste aanmoedigingen om nieuwe dingen te proberen. Ook is er elke maand een gastspreker die je tips geeft over onderwerpen als LinkedIn, het belang van netwerken, een goed CV en meer.

10.30 – 12.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Donderdag 14 februari Lezing: Wonen zonder gas

Een duurzame woning wordt steeds belangrijker. Maar hoe krijg je een huis eigenlijk gasvrij? Waar begin je, en is elk huis geschikt? Deze inspiratiesessie gaat in op de praktische kant van het afsluiten van aardgas. Samen met een duurzaamheidsdeskundige bekijken we wat er in de woning gedaan kan worden. Deze avond is bedoeld voor iedereen die wil nadenken en meepraten over een duurzame woning. De lezing is onderdeel van de bibliotheekserie Er gaat een wereld voor je open.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

Donderdag 14 februari Cursus: Ontwerp en print je eigen 3D-Legosteen

Zou het niet leuk zijn om een unieke Legosteen te hebben? Eentje die niemand heeft en die nieuwe mogelijkheden biedt? Tijdens deze cursus ontwerp én print je een uniek Legoblokje. Met de computer ontwerp je een origineel steentje, daarna print je het steentje uit met de 3D-printer. De cursus bestaat uit twee avonden, donderdag 14 februari en 7 maart en is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

19.15 – 21.00 uur / leden €10,- niet leden €12,50

Zaterdag 16 februari Leen een Fries - Kijkje achter de schermen bij de bieb

Altijd al eens achter de schermen willen kijken in de bibliotheek? Dan is dit je kans! Directeur Karin Meijerman geeft een rondleiding in de backoffice van de bibliotheek. Waar komen de boeken binnen en hoe worden de materialen klaargemaakt voor de uitlening? Je kunt Karin alle vragen stellen en overal een kijkje nemen.

Karin is ook te leen op www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken.

15.00 – 16.00 uur / gratis, aanmelden gewenst

Dinsdag 19 februari Spreekuur: Leen een Fries

De bibliotheek leent niet alleen boeken uit, maar ook Friezen. Wil jij op nachtvlindersafari met leen-Fries Hans of de Papegaaienbuurt bezoeken met Tjeerd van Bekkum? Leen hen kosteloos via www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken. Als je zelf een interessante hobby hebt kun je ook jezelf te leen aanbieden. Tijdens het spreekuur vertellen we je graag meer en helpen we je met het aanmaken van een profiel.

19.30 – 20.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

Woensdag 20 februari Inloopmiddag Historisch Drachten

In samenwerking met Smelne’s Erfskip organiseren we inloopmiddagen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Drachten en omstreken. Er zijn oude krantenknipsels, plakboeken, oude foto’s en filmmateriaal. Heeft u zelf nog interessant materiaal? Neem het gerust mee. Vrijwilligers van Smelne’s Erfskip zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De koffie staat klaar!

14.00 – 16.00 uur / gratis

Dinsdag 26 februari Workshop: Stop-motion animatie maken

Iedereen kent de animaties van Buurman en Buurman. Maar hoe zijn ze gemaakt? En welke techniek zit erachter? Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met stop-motion animatie. Hierbij maak je gebruik van een smartphone en app. Het FabLab-team helpt je op weg zodat jij na afloop de mooiste creaties kunt maken en delen op YouTube. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar.

19.15 – 21.00 uur / leden €7,50 niet leden €10,-

Dinsdag 26 februari Workshop: 3D-ontwerpen

Deze beginnersworkshop 3D-ontwerpen maakt je wegwijs in de wondere wereld van het 3D-tekenen. Met het programma Tinkercad of Sketchup leer je de basisprincipes van het 3D-ontwerpen en maak je een eigen ontwerp dat je van alle kanten kunt bekijken. De workshop geeft ook informatie over het gebruik van een 3D-printer en de benodigde gereedschappen en materialen.

19.15 – 21.00 uur / leden €15,- niet-leden €17,50

Donderdag 28 februari The Awesome Book Club

Gek op Young Adult boeken? Dan is deze leesclub wat voor jou!

Eén keer in de zoveel weken komt The Awesome Book Club bij elkaar, en deze keer is het in de bibliotheek. Ze hebben geen leden, iedereen mag vrij binnenlopen vanaf 19:00 uur. Donderdag 20 december wordt het boek Obsidian van Jennifer L. Armentrout besproken.

19.30 – 21.00 uur / Gratis toegankelijk

Donderdag 28 februari Dichterbij – dichtcursus voor ouderen

Ben je 65+ en heb je zin om creatief aan de slag te gaan met taal? Kom dan naar de workshop onder leiding van voormalig gemeentedichter Winfried Bruinsma. Leer in een middag hoe je een gedicht schrijft, waarbij je je eigen ervaringen en verhalen als inspiratie gebruikt. Deze workshop wordt georganiseerd door Schouwburg De Lawei.

14.00 – 17.00 uur / gratis, aanmelden gewenst