Johannes Steendam in LOOF

Jubbega - Galerie LOOF toont vanaf 19 januari 2019 t/m 17 februari 2019 de oliewerken (Oilfields) van Johannes Steendam (1973).

Johannes Steendam (Rotterdam) gebruikt wel een heel bijzonder medium voor zijn schilderijen. De werken genaamd Oilfields zijn geschilderd met afgewerkte motorolie. Ook binnen de beeldende kunst is en wordt het milieu aspect en recycling steeds belangrijker en dat vindt LOOF een goede ontwikkeling. Het hergebruiken en verwerken van afgewerkte motorolie door kunstenaar Steendam is ontstaan vanuit het experimenteren met verschillende mediums waarmee hij in 2012 is gestart.

De werken genaamd Oilfields tonen zich als abstracte landschappen waarbij je niet ontkomt aan de associatie met Friesland. Je voelt en herkent de sferen van de Deelen en het gebied rond de Tjonger. De veelal donkere en mooie atmosferische werken van Steendam roepen ook de beelden op van bekende Friese kunstenaars, maar die van Steendam zijn anders.

Tegen het abstracte aan verhouden de olievelden zich tot het ons bekende landschap. Fossiele brandstoffen hebben vele landschappen op vele manieren veranderd en gevormd. In de werken van Johannes komen de aspecten het ontstaansproces, tijd, tijdelijkheid, de reis, komen, zijn, gaan en verdwijnen als vanzelf aan de oppervlakte. Los van dit gaat het uiteindelijk over schilderen en de juiste verhoudingen. Het zijn composities van strepen, vlakken, lijnen, tonen en vervloeiing. Techniek en medium.

Verder zijn er in de galerie werken te zien van de bekende kunstenaars waaronder Sjoukje Iedema, Age Hartsuiker, Peter Hiemstra, Janneke Hengst, Terri Brooks, Evelyn Snoeks, Anutosh, Harmen van der Tuin en Ineke van Harten.