Tragikomedie It wie op in simmerjûn in première

Drachten - Meteen na afloop van het culturele jaar 2018 gaat woensdag 16 januari 2019 de tragikomedie It wie op in simmerjûn van Pier21 in première. Het stuk wordt woensdag 23 januari gespeeld in De Pleats in Burgum en zaterdag 2 en zondag 3 februari in De Lawei in Drachten.

In de hoofdrollen Jan Arendz en Joke Tjalsma, onder regie van Jos Thie in een stuk geschreven door Bouke Oldenhof. Deze Friese voorstelling laat vier mensen zien die plannen maken voor de rest van hun leven. Maar dat leven gaat soms z’n eigen gang… Door de gehele provincie Friesland en ook daarbuiten wordt het stuk in theaters en dorpshuizen gespeeld van januari tot en met maart 2019. De speellijst staat online en kaarten kunnen worden gereserveerd via pier21.nl.

Opnieuw komt Pier21 met een indringende voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen. Met It wie op in simmerjûn wordt het thema voltooid leven aangesneden. Ben je als mens de dirigent van je leven? Kan je besluiten bij elkaar te horen? Houden je besluiten over (voltooid) leven en dood staand aan de rafelranden van je bestaan? Onder meer de Friese bibliotheken, mediapartner Omrop Fryslân en MCL hebben het thema omarmd en verzorgen een randprogrammering tijdens de speelperiode.

Het verhaal

Theo en Anneke hebben elkaar op latere leeftijd gevonden. Theo helpt Anneke zo goed als hij kan bij het vinden van een fijne plek in een verzorgingstehuis voor haar vader en moeder, Daniël en Wimmy. Die zijn op een leeftijd dat ze allang niet meer op pad kunnen met Daniëls grote hobby, het draaiorgel. Maar Daniël en Wimmy willen niet afhankelijk worden en hebben hele andere plannen. Samen willen ze uit het leven stappen, na een laatste dans op It wie op in simmerjûn.

Cast

It wie op in simmerjûn gaat woensdag 16 januari 2019 in première in Theater Sneek. Gerenommeerde acteurs Jan Arendz en Joke Tjalsma spelen zowel het jonge als het oude stel. Ze staan voor het eerst samen op het podium in dit nieuwe stuk van Bouke Oldenhof. Eerder schreef Oldenhof Feteranen, dat in 2017 werd uitgeroepen tot het beste Friestalige toneelstuk 2013-2016. Velen kennen Joke Tjalsma van Marijke Muoi, waarin ze een glansrol vertolkte. Jan Arendz tourde recent succesvol door de provincie met Bokwert. De regie van It wie op in simmerjûn is in handen van Jos Thie, vaste regisseur bij Pier21 en de man achter de grote 2018-productie De Stormruiter.

Noot voor de redactie:

Zie ook www.pier21.nl. Bijgevoegd beeld kunt u rechtenvrij plaatsen onder vermelding van Artwork: Bernard Roorda, Okkinga Communicatie.