Wordt het nog een keer winter?

REGIO - Het is inmiddels 9 januari en het winterweer in Nederland heeft zich tot nu toe beperkt tot een paar keer lichte vorst in de nachten en een dag(deel) sneeuw. Voor komend weekend en begin volgende week staat herfstweer op het programma met maxima van 8 graden en regelmatig regen. Vooral zondag en maandag kan het weer flink waaien. Vanaf eind volgende week neemt de kans op kouder weer toe tot circa 30%.

De winter van 2018-2019 is tot nu toe circa 2,5 graden zachter dan normaal. Alleen op 16 december hadden we een tijdelijk sneeuwdekje en tijdens een aantal nachten vroor het licht. Ook komende nacht gaat het op uitgebreide schaal licht vriezen.

Zondag en maandag veel wind

Vrijdag, komend weekend en begin volgende week is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima rond 8 graden en minima van een graad of 4. Er is veel bewolking en regelmatig valt regen. Vooral zondag en maandag waait het hard met in de nacht naar maandag aan de noordkust zelfs een kleine kans op storm. In de tweede helft van volgende week neemt de onzekerheid in de verwachting toe.

Plotselinge stratosferische opwarming

Een populair weerfenomeen om naar te kijken tijdens de wintermaanden is de zogenoemde ‘plotselinge stratosferisch opwarming’. In het engels: sudden stratospheric warming (SSW). Hierbij warmt de lucht ergens boven het noordelijk halfrond tussen 15 en 50 kilometer hoogte, in de stratosfeer, snel op. Hier waait de wind normaal gesproken van west naar oost. Een sterke SSW is in staat om dit voor grote delen om te draaien. Als dit gebeurt leidt dit vaak binnen een week of twee ook tot grote veranderingen in het stromingspatroon op leefniveau.

Het weer in de winter in ons deel van Europa wordt meestal gekenmerkt door westenwinden. Dit levert zacht een wisselvallig weer op. Voor koud winterweer moeten we aanvoer hebben uit het noorden of oosten.

Wat kunnen we verwachten?

Op dit moment is een SSW gaande en dus is er een relatief grote kans een weersverandering binnen twee weken. Dit kan eind van de maand sneeuw opleveren of droog weer met diepvrieskou. Maar het kan ook een zuidenwind veroorzaken met nog zachter weer dan afgelopen dagen. En een westelijke stroming is uiteraard gewoon weer mogelijk.

Het enige dat we op dit moment gefundeerd kunnen zeggen over het weer vanaf eind volgende week is dat er een relatief grote kans op verandering is, laat Weeronline weten.