Staatsbosbeheer zoekt vrijwilligers voor de Deelen

De Deelen - Staatsbosbeheer is op zoek naar vrijwilligers voor de Deelen. De Deelen is een laagveenmoeras ten noorden van Heerenveen. Een enthousiaste vrijwilligersgroep onderhoudt dit prachtige natuurgebied met een grote rijkdom aan planten en dieren. Maar de groep kan nog wel een paar collega’s gebruiken.

Lekker buiten aan de slag zijn met een enthousiaste ploeg mensen in een prachtig landschap van petgaten en rietvelden. Boompjes zagen om het moeras open te houden, bankjes onderhouden, vlotten plaatsen waar de zwarte stern op kan broeden; dat zijn de werkzaamheden die de vrijwilligers verrichten. Het is leerzaam en gezellig bovendien.

Een dag in de Deelen

Boswachter Alexander Rozema is de enthousiaste begeleider van de groep. Hij vertelt hoe een vrijwilligerswerkdag eruit ziet: ,,Op een mooie donderdag gaan we de Deelen in om een rietveld vrij te houden van bomen en struiken. Om er te komen stappen we in de boot en na enige tijd varen komen we op de werkplek aan. Door de mist ziet het landschap er een beetje mysterieus uit. Het is koud, maar door het handwerk krijgen we het snel lekker warm en kan de jas uit. Het ene na het andere boompje gaat om. Tijdens het werk wordt er gezellig gekletst met af en toe een grap waar hard om gelachen wordt. Maar er zijn ook momenten waarop je in alle rust bezig bent. Op de achtergrond hoor je de ganzen gakken, je waant je in de oertijd. Als het tijd is voor koffie varen we naar de keet. Na hard werken smaakt de koffie nog beter! Zo doen we dat elke week. Het is hartstikke mooi werk.”

Ook vrijwilliger worden?

Voor wie dit leuk lijkt om te doen of meer informatie wil hebben, kan contact opnemen met boswachter Alexander Rozema, Staatbosbeheer Súdeast-Fryslân, 0516 425030 of via beheercentrumjubbega@staatsbosbeheer.nl.