Maxime Oosten (15) uit Beetsterzwaag maakt debuut in autosport

Beetsterzwaag - Na twee jaar wedstrijdkarten wagen coureurs Maxime Oosten (15) uit Beetsterzwaag en Milan Teekens (16) uit Zoetermeer dit jaar de sprong in het diepe: ze maken in de Supercar Challenge hun autosportdebuut.

Als de veruit jongste deelnemers van het veld gaan ze proberen zoveel mogelijk ervaring op te doen en zoveel mogelijk te leren. Om in april zo goed mogelijk voorbereid aan het seizoen te beginnen, reden ze zaterdag de Nieuwjaarsrace van het Winter Endurance Kampioenschap van het circuit van Zandvoort. Ook daar waren ze de jongsten.

Vijfde in de klasse, Divisie III, een keurig resultaat voor de twee rookies van EBC Motorsport, die met een potente BMW Zilhouette over het duinencircuit raasden. Teekens, die zojuist zijn eerste race ooit in de autosport had gereden, was tevreden met het resultaat. ,,Het ging hartstikke goed vandaag”, zei hij. ,,Samen met Maxime heb ik veel vertrouwen in het komende seizoen. Hopelijk worden we competitief en snel.”

Concrete verwachtingen

In november haalden hij en zijn maatje samen hun racelicentie op het circuit van Assen. Sindsdien kunnen ze in de EU hun wedstrijden rijden. Hun internationale debuut wacht in het weekeinde van 20 en 21 april op het circuit van Magny Cours in Frankrijk. Vanzelfsprekend keek hij ernaar uit. Concrete verwachtingen had hij niet. ,,Het belangrijkste is dat we het naar onze zin gaan hebben en dat we heel veel leren. Al willen we natuurlijk ook proberen vooraan te rijden in onze klasse.”

Dat is de Sportklasse. Daarin zijn Milan Teekens en Maxime Oosten met hun zestien en vijftien jaar veruit de jongsten. Ze zijn sowieso de jongsten van alle rijders in alle klassen. Dat geeft een apart gevoel, bekende Oosten. ,,Iedereen in de Supercar Challenge is ervaren en dan komen wij als groentjes aanzetten”, blikte hij vooruit. ,,We kunnen naar de andere coureurs opkijken en veel van ze leren.”

Desalniettemin hoopte ook hij een keer op de hoogste treden van het podium in de eigen klasse te mogen staan. ,,Maar eerst gaan we de concurrentie eens bekijken en zien of we kunnen meekomen. Uiteindelijk is het vooral een leerseizoen.”

Kartsport

Ze laten er in ieder geval geen gras over groeien: nu al hun debuut in de autosport. Maar wat goed is komt snel. De basis voor hun racekunsten legden ze de afgelopen twee jaar in de kartsport. Teekens in achtereenvolgens de RK1-klasse (viertakt) en de Senioren-klasse (tweetakt), Oosten reed in achtereenvolgens de RK1-klasse en de Junioren-klasse (tweetakt). Met de bij het Swarttec Racing Team opgedane vaardigheden, ervaring en kennis worden ze dit seizoen geacht zonder problemen hun races in de Supercar Challenge te kunnen rijden.

Maatjes

Dat ze daarvoor moeten samenwerken - ze delen dit seizoen tijdens de races immers de Zilhouette - is alvast geen enkel probleem. Teekens en Oosten zijn dikke maatjes. En ook hun afzonderlijke families kunnen het uitstekend met elkaar vinden. Het zorgt voor een solide team waarin de lijntjes kort zijn en de motivatie hoog is. ,,We doen alles samen. Het gaat gewoon hartstikke goed tussen ons”, doelde Oosten op zijn kameraad. Teekens: ,,We kennen elkaar van het karten en we hadden meteen een goede klik.”

Met de race in Magny Cours niet al te ver weg meer, blikte Oosten voorzichtig vooruit. ,,Omdat we het circuit niet kennen, komen we er een soort van blind. Dat maakt het heel spannend. We gaan daar zo goed mogelijk het circuit verkennen en dan samen zo hard mogelijk gas geven!”

Milan Teekens en Maxime Oosten worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Veno Houten Vloeren en EBC Motorsport.