Frijstreat maakt eigen race-circuit in de Folgeren

Drachten - De âldjiersploech van de Frijsteat Folgeren helpt dit jaar Assen een handje om de Formule 1 binnen te slepen. De racewagens zelf haalde ploech uit het Duitse Meppen.

De Friezen verkiezen de hunebedbouwers uit Assen boven de huisjesmelkers van Zandvoort, zo staat te lezen op een van de borden. De Folgersters hebben ook al een rijtje chauffeurs in huis voor de snelle bolides. De wagens op de schuine helling zijn de afgelopen dagen van het race-circuit uit het Duitse Meppen gehaald. ,,Wy hienen grut materieel, dus wy koenen se sa ophelje’’, vertelt voorzitter Leon Bouma van de stuntploeg. ,,It binne echte race-auto’s. Alles sit der op en der oan, pedalen, de kabeltsjes nei de helms, alles is kompleet. Wy tochten dat der wol in reaksje komme soe, mar totaal net.’’

Uiteraard gaan de snelle wagens wel weer terug naar de eigenaar, al is het een aantrekkelijk idee om ze te houden, aldus Bouma. ,,Wy seinen al, as se se net wer ha wolle, litte wy se hjir yn de loads stean en begjinne wy ús eigen raceteam.’’ De opstelling trok vanmiddag weer veel publiek naar de Folgeren, met als gevolg een lange rij langzaam rijdende autos op het Noord. Ook de expositie over de stunts van de afgelopen decennia werd goed bekeken.

Foto’s Fokke Wester