Activiteitenladder Bibliotheek Smallingerland januari 2019

Drachten - In de Bibliotheek Smallingerland zijn in januari weer tal van activiteiten.

di 8 januari Workshop: Maak kennis met Arduino

Er gaat een nieuwe wereld voor je open met de Arduino; een kleine programmeerbare computer die ontzettend veel kan doen met de juiste programmeercode. Van het aansturen van lampjes tot het bouwen van robots. Tijdens deze beginnersworkshop leer je hoe je de populaire microcontroller kunt programmeren en maak je eenvoudige elektronische schakelingen.

19.30 – 21.30 uur / leden €7,50 niet leden €10

elke woensdag FabKids

Op woensdagmiddag is het FabLab gesloten voor volwassenen. Kinderen leren deze middag over techniek en gaan aan de slag met het maken van robots, drones en andere toffe projecten. Ook iets maken? FabKids is elke woensdagmiddag open voor kinderen vanaf 10 jaar. Het thema van elke FabKids is te vinden op de website.

Elke woensdag van 9 jan t/m 24 apr / 14.30 – 16.30 uur / vanaf €6,-

wo 9 januari Papa Mama Café

Alle (aanstaande) papa’s en mama’s met hun kind(eren) van 0-4 jaar zijn van harte welkom in het Papa Mama Café. Een ontmoetingsplek waar ouders op een ongedwongen manier ervaringen en tips kunnen delen over de opvoeding. Elke editie staat er een ander thema centraal, 9 januari is dit Opvoeden buiten de lijntjes.

10.00 – 11.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

wo 9 januari Lezing: Een goede dood - Ton Vink

Filosoof Ton Vink begeleidde jarenlang mensen die overwogen hun leven te beëindigen. Hij durfde tijdens dit proces moeilijke vragen te stellen: Wat is een goede dood? En wie bepaalt dat? Over zijn ervaringen schreef hij het boek Een goede dood. Vink neemt ons deze avond in de Grote Kerk mee in de complexe actualiteit rondom euthanasie. Na de pauze is er gelegenheid om te reageren en vragen te stellen.

19.30 – 21.15 uur / €4,- / Locatie: Grote Kerk, Zuidkade 19, Drachten

wo 9 januari Walk&Talk – Koffiepauze voor werkzoekenden

Bij de maandelijkse koffiepauze Walk&Talk is iedereen die op zoek is naar (ander) werk van harte welkom. Ontmoet andere werkzoekenden en ontvang van elkaar praktische tips en enthousiaste aanmoedigingen om nieuwe dingen te proberen. Ook is er elke maand een gastspreker die je tips geeft over onderwerpen als LinkedIn, het belang van netwerken, een goed CV en meer.

10.30 – 12.00 uur - gratis, aanmelden gewenst

elke donderdag Demo Donderdag FabLab

Elke donderdag demonstreert het FabLab een innovatieve machine of een interessante techniek tijdens Demo Donderdag. Het FabLab-team geeft uitleg over de machines en materialen en laat zien wat je allemaal kunt maken. Elke donderdag staat er een ander thema centraal, zoals 3D-tekenen, lasersnijden en Arduino, deze thema´s maken we bekend op de website. De Demo Donderdagen zijn voor jong en oud.

Elke donderdag van 10 jan t/m 25 apr / 19.30 – 20.30 uur / gratis

elke donderdag Handwerkcafé

Nieuw in het programma van de Bibliotheek: het Handwerkcafé! Brei een knuffel, haak een poef, ga borduren of brei een mooie Fair Isle sjaal onder begeleiding van de ervaren creatieveling Petra Bandringa. Tijdens het café kun je vragen stellen en patronen en tips uitwisselen. Beginners en ervaren handwerkers, iedereen is van harte welkom. Aanmelden hoeft niet, loop gewoon eens binnen. De koffie en thee staan klaar.

Elke donderdag van 10 jan t/m 30 mei / 19.00 – 21.00 uur / gratis

za 12 januari Repair Café

Kapotte spullen weggooien? Mooi niet! Voortaan kom je met een defecte stofzuiger, een pop met maar één been of een oude radio naar het Repair Café. Elke tweede zaterdag van de maand staan deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, ICT-ers, een naaister en een poppendokter, voor je klaar om je te helpen met repareren. Het Repair Café is gratis, je betaalt alleen de kosten van het gebruikte materiaal.

13.00 – 16.00 uur / gratis

elke zondag Discovery Zondag

Een FabLab, wat is dat eigenlijk? Wat voor machines staan er en wat kun je ermee maken? Welke kennis moet je hebben om ermee te kunnen werken? Deze vragen en nog veel meer kun je tijdens Discovery Zondag stellen aan het FabLab-team. Het team demonstreert technieken en je kunt ze de oren van het hoofd vragen. De middag is voor alle leeftijden, iedereen is van harte welkom. Tot discover…

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 14.00 – 16.00 uur / gratis

elke zondag Voorleeshalfuurtje

Elke zondagmiddag wordt er in de bibliotheek voorgelezen uit de mooiste prentenboeken! Kinderen vanaf twee jaar kunnen genieten van spannende, grappige en ontroerende verhalen zoals Rupsje Nooitgenoeg, De kleine walvis, of de avonturen van de Kleine IJsbeer. Voorlezen is leuk én goed voor de taalontwikkeling van kinderen.

Elke zondag van 13 jan t/m 14 apr / 15.00 – 15.30 uur / gratis

zo 13 januari Muziek op schoot

Samen met je kind dansen, zingen en spelen op instrumenten; dat is Muziek op schoot. Niet alleen goed voor de motoriek van kinderen, maar ook voor het zelfvertrouwen, de spraak, de taal en de creativiteit. Doe mee en heb samen veel (muziek)plezier. Per kind mag er één ouder/begeleider (gratis) meedoen.

15.00 – 15.45 uur / leden €2,- niet-leden €3,-

di 15 januari Workshop: 3D-ontwerpen

Deze beginnersworkshop 3D-ontwerpen maakt je wegwijs in de wondere wereld van het 3D-tekenen. Met het programma Tinkercad of Sketchup leer je de basisprincipes van het 3D-ontwerpen en maak je een eigen ontwerp dat je van alle kanten kunt bekijken. De workshop geeft ook informatie over het gebruik van een 3D-printer en de benodigde gereedschappen en materialen.

19.00 – 21.00 uur / leden €15,- niet-leden €17,50

wo 16 januari Lezing: Joke van Leeuwen – Hier

Joke van Leeuwen (1952) is veelzijdig. Ze schrijft proza en poëzie voor kinderen en volwassenen, is illustrator én maakt theaterprogramma’s. Als schrijver en illustrator is ze veelvuldig bekroond, onder andere met de AKO literatuurprijs voor Feest van het begin. In 2018 verscheen haar veelgeprezen roman Hier. Een roman over grenzen; waarom trekken mensen grenzen? Wie meent bij welke kant te horen? Deze avond wordt georganiseerd in samennwerking met Boekhandel van der Velde en de SLAS.

19.30 – 21.30 uur / leden €8,- niet-leden €12,- / Locatie: Boekhandel Van der Velde, Raadhuisplein 5, Drachten

do 17 januari Arduino Gebruikersgroep

Speciaal voor mensen die al eens met elektronicaplatform Arduino hebben gewerkt (bijvoorbeeld tijdens de workshop Maak kennis met Arduino) hebben we de Arduino Gebruikersgroep opgericht. In het FabLab kun je onder leiding van Arduinodeskundigen Sieberen Idzenga en Hilbrand Klaver werken aan je eigen Arduinoproject.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

za 19 januari Schaken in de bibliotheek

Tijdens deze gezellige schaakmiddag in de bibliotheek, kun je doorlopend deelnemen aan de simultaanpartij. Heb je nog wat advies nodig? Ook aanschuifschaak met tips van een ervaren schaker tijdens een onderlinge partij is mogelijk. De schaakmiddag wordt georganiseerd in samenwerking met de Drachtster Schaak Club.

13.30 – 16.00 uur / gratis

di 22 januari Spreekuur: Leen een Fries

De bibliotheek leent niet alleen boeken uit, maar ook Friezen. Wil jij op nachtvlindersafari met leen-Fries Hans of de Papegaaienbuurt bezoeken met Tjeerd van Bekkum? Leen hen kosteloos via www.leeneenfries.nl, het platform van de Friese Bibliotheken. Als je zelf een interessante hobby hebt kun je ook jezelf te leen aanbieden. Tijdens het spreekuur vertellen we je graag meer en helpen we je met het aanmaken van een profiel.

19.30 – 20.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

di 22 januari Workshop: Bedrukken

Heb jij een mooie foto of ontwerp en lijkt het je leuk om dit op een mok, T-shirt of sleutelhanger te drukken? Dan is de workshop bedrukken iets voor jou. In deze workshop ga je aan de slag met de sublimatieprinter en de hittepers. Kom je allereerste creatie maken of bedenk een leuk cadeau voor iemand. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar. De toegangsprijs is inclusief materiaalkosten.

14.30 – 16.30 uur / leden €10,- niet-leden €12,50

di 22 januari Workshop: 3D-printen

Voor iedereen die benieuwd is naar de mogelijkheden van de 3D-printer is er de workshop 3D-printen. Met een tekenprogramma breng je een schets of foto tot leven in een 3D-ontwerp. Daarna ga je aan de slag met het printen van jouw idee. Uiteindelijk leer je hoe je zelfstandig de 3D-printer kunt bedienen en mag je tijdens openingstijden van het FabLab gebruik maken van de 3D-printer.

19.15 – 21.00 uur / leden €12,50 niet-leden €15,-

di 22 januari Data Detox, breng rust en focus in je brein

Kun je geen minuut zonder je smartphone? Wil je niets missen op sociale media en word je zenuwachtig wanneer je smartphone niet in de buurt is? Dan wordt het tijd voor een Data Detox. Tijdens deze inspiratiesessie gaan we kijken hoe het gesteld is met onze digitale intoxicatie. In welke ‘gevarenzone’ zit jij en hoe kun je werken aan meer rust en focus in je brein? Vergeet niet je smartphone of tablet mee te nemen.

19.30 – 21.30 uur / gratis, aanmelden gewenst

wo 23 januari Inloopmiddag Historisch Drachten

In samenwerking met Smelne’s Erfskip organiseren we inloopmiddagen voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Drachten en omstreken. Er zijn oude krantenknipsels, plakboeken, oude foto’s en filmmateriaal. Heeft u zelf nog interessant materiaal? Neem het gerust mee. Vrijwilligers van Smelne’s Erfskip zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. De koffie staat klaar!

14.00 – 16.00 uur / gratis

do 24 januari Gespreksochtend: Zorg voor zin

Januari is de ‘Maand van de spiritualiteit’; een uitgelezen moment om in gesprek te gaan over wat jou boeit en raakt als het gaat over zingeving en je persoonlijke levensverhaal. Wat vind je belangrijk en wat zoek jij in je leven? Tijdens Zorg voor zin op 24 januari is ruimte voor deze vragen en verhalen. Gastvrouwen Aafke en Anna, kerkelijk werkers van de protestantse gemeente, heten jou daarbij van harte welkom met een kopje koffie of thee.

10.00 - 11.30 uur / gratis

zo 27 januari Nationale Voorleesdagen: Lot Lohr leest voor

Sesamstraatactrice Lot Lohr, één van de beste voorlezers van Nederland, leest voor uit het Prentenboek van het Jaar 2019: Een huis voor Harry. Hoofdpersoon in dit prentenboek is de dikke kater Harry met een klein hartje. Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt om tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

15.00 – 15.40 uur / leden €2,- niet-leden €3,-

di 29 januari Workshop: Bedien de lasersnijder

Met een lasersnijder kun je papier, karton, leer, stof, hout en plexiglas haarfijn uitsnijden en graveren. Het werken met de lasersnijder vergt kennis en expertise. Tijdens deze workshop leer je hoe de machine werkt en hoe je het maximale resultaat kunt behalen. Aan het eind van de workshop ga je met een eigen product naar huis. Materiaalkosten zijn bij de prijs inbegrepen.

19.15 – 21.00 uur / leden €32,- niet-leden €35,-

di 29 januari Lezing: Jaap Robben – dichter en schrijver

Als opmaat voor de poëzieweek 2019 komt schrijver en dichter Jaap Robben naar Drachten. Jaap schrijft niet speciaal voor een leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. Van jeugd- en prentenboeken tot poëzie en romans voor volwassenen. Deze veelzijdigheid zie je terug in zijn romans, die vol staan van originele beeldspraak en zinnen met een diepere laag. Zijn roman Zomervacht werd gekozen tot Boek van de maand in De Wereld Draait Door. Deze avond wordt georganiseerd i.s.m. de SLAS.

19.30 – 21.30 uur / leden €8,- niet-leden €12,-

do 31 januari Tablet- & Smartphone Café

Kun je wel wat hulp gebruiken met je tablet of smartphone? Experts Henk en Lourens helpen je graag tijdens het Tablet- & Smartphone Café. Apple of Android, deze heren vinden overal een oplossing voor. Kom met al je vragen langs en vergeet niet om je opgeladen tablet of smartphone mee te nemen met bijbehorende wachtwoorden en inlogcodes.

19.30 – 21.00 uur / gratis, aanmelden gewenst