Rechter wijst faillissementsaanvraag SecurCash af

Drachten - De verwarring is compleet bij de werknemers van SecurCash, nu de rechtbank gisteren de faillissementsvraag heeft afgewezen.

,,Ik ben stomverbaasd”, zegt Peter de Ridder, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. ,,Er waren al curatoren aangesteld, daar hebben we vandaag uitgebreid mee gesproken. De werknemers zouden morgen een ontslagbrief gaan krijgen. Maar daar is nu geen sprake van, lijkt mij.’’

De werknemers van geldtransporteur SecurCash zijn sinds gisterochtend in een merkwaardige soap beland. Op hun eerste werkdag van het jaar kregen 220 vaste medewerkers en ruim 100 uitzendkrachten ’s ochtends vroeg te horen dat hun werkgever faillissement zou gaan aanvragen. ,,Dat was een bittere pil, zo vlak na de jaarwisseling”, zegt De Ridder. ,,En nu gebeurt dit. Een bizarre gang van zaken, de faillissementsaanvraag lijkt slecht te zijn voorbereid.”

Problemen niet voorbij

Dat het faillissement van de baan is, betekent nog niet dat de problemen voorbij zijn, erkent De Ridder. ,,SecurCash staat er niet goed voor, dat is wel duidelijk. Maar voor de werknemers is de verwarring nu compleet.”

Het geldverkeer van en naar de winkels komt vandaag desondanks weer op gang, wel of geen faillissement. ,,De komende weken gaat het werk voorlopig gewoon nog door”, zegt De Ridder. ,,Daarover hebben de curatoren al afspraken gemaakt met de klanten. Ook met het oog op een mogelijke doorstart. Maar het is nu wel een heel vreemd verhaal aan het worden. We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid hierover te krijgen.’’

Voorheen Brink’s

SecurCash nam in oktober 2015 het geldtransport over van Brink’s. Daarbij gingen veel banen verloren. Maar ook daarna volgde de ene reorganisatie op de andere, met onder meer de sluiting van vestigingen in Arnhem, Amsterdam en Houten. SecurCash heeft een hoofdkantoor in Delft en vestigingen in Rotterdam, Drachten en Best.

Het was dreigende faillissement is eind december door alle betrokken partijen stil gehouden in verband met de feestdagen. De Nederlandse Bank vreesde een run op geldautomaten. Daarnaast werd gevreesd dat het feit dat het geld niet werd opgehaald bij winkels zou leiden tot onveilige situaties en meer criminaliteit.