Videoprojectie en tentoonstelling fotograaf Johannes Bosgra in Miami en Rotterdam

BURGUM - Een videoprojectie van minimalistische zeegezichten van fotograaf Johannes Bosgra uit Burgum zal het stuk Dark Waves vergezellen tijdens concerten in de New World Symphony Hall in Miami en in De Doelen in Rotterdam.

Johannes Bosgra (1979) reisde de wereld over om op de meest desolate plekken de essentie van de kleuren en vormen van oceanen en zeeën te vangen. Zo ontstond zijn reeks minimalistische zeegezichten genaamd Strepen (2018). Tijdens de concerten van pianisten Maarten van Veen en Ralph van Raat donderdag 10 en zondag 13 januari 2019 worden de zeegezichten geprojecteerd. Deze vloeien langzaam in elkaar over, net als de groepen noten in Dark Waves van John Luther Adams in elkaar overvloeien. Donderdag 10 januari is tevens een tentoonstelling te zien van de serie Strepen in de Jurriaanse Foyer van De Doelen. Bij zijn werk laat Bosgra zich inspireren door hedendaagse klassieke muziek. Hij heeft prijzen ontvangen van de International Photography Awards, Black & White Spider Awards en de Moscow International Foto Awards.

Meer informatie staat op johannesbosgra.com.

New World Symphony Hall ontworpen voor videoprojectie

De beroemde architect Frank Gehry heeft de New World Symphony Hall in Miami zodanig ontworpen dat video een integraal onderdeel is van de concertervaring. Daarvoor heeft Gehry zeer grote gebogen zeilen boven het podium laten maken in zijn kenmerkende gebogen, organische stijl.

Zeegezichten serie Strepen

In zijn serie Strepen (2018), heeft Bosgra beelden gemaakt die bestaan op de scheidslijn tussen abstractie en figuratie. Net zo is Dark Waves een van John Luther Adams meer abstracte werken, het is als een totaal gevoel van golven. Het stuk boetseert laag op laag in steeds groter wordende golven van geluid.

De weergave van de zee verraadt Johannes Bosgra zijn diepe verbintenis met de zeegezichten van fotograaf Hiroshi Sugimoto en het abstracte werk van beeldend kunstenaar Gerhard Richter. Bij het maken van zijn werk past hij een extreem nauwkeurig en tijdrovend proces toe met zijn camera. Daarbij omarmt hij de onvoorspelbaarheid van de kleuren, vormen en lijnen die dit proces oplevert. Het resultaat is een minimalistische geometrische compositie van rechte lijnen die noch veel figuratieve elementen bevat, noch volledig abstract is. In combinatie brengen de twee elementen een beeld voort dat bijna lijkt te veranderen voor de ogen van de toeschouwer.

Johannes Bosgra: ,,Zoals Kandinsky zei in Über das Geistige in der Kunst, muziek is al eeuwen de kunstvorm die zichzelf niet heeft toegewijd aan de reproductie van natuurlijke fenomenen, maar juist aan het uiten van de ziel van de kunstenaar via muziek. Muziek is de kunstvorm met de hoogste abstractie en is in staat om emoties op de meest directe wijze over te brengen. Ik heb de zeegezichten die ik rond de wereld zag in deze minimalistische, abstracte vorm vastgelegd om op directe wijze de diepe emoties over te brengen die klassieke muziek in mij oproept. De extreme nauwkeurigheid die ik in het maakproces toepas, voelt als het bespelen van een muziekinstrument en laat me daardoor ook de emotie voelen die ik wil verbeelden.”