Frisse wind bij nieuwjaarsduiken

Regio - Het nieuwe jaar is afgelopen nacht zacht ingeluid. Rond middernacht was het 7-9 graden met veel bewolking en in het zuidoosten viel plaatselijk wat motregen. Vandaag kunnen nieuwjaarsduikers rekenen op een stevige wind, waardoor het voor het gevoel koud is. Op een enkele bui na blijft het droog. De eerste week van het nieuwe jaar verloopt met maxima van 5-8 graden aan de zachte kant.

Vanuit het noorden trekt in de tweede helft van de ochtend een gebied met lichte buien over het land. Na deze buien klaart het in het noorden op. Vanmiddag trekken de meeste buien naar het zuiden weg en is het op een enkele bui na droog met zon en stapelwolken.

Het belooft onstuimig te worden. In het binnenland staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. In de kustgebieden waait een krachtige wind (6 Bft.). Op de Wadden staat een harde tot stormachtige wind (7-8 Bft.) en is kans op zware windstoten van 75-80 km/uur. Wanneer je aan een nieuwjaarsduik meedoet is het lekker om na de duik in het water in je handdoek te duiken en snel kleren aan te trekken. Vanwege de wind voelt de maximumtemperatuur van circa 9 graden lang niet zo zacht aan.

Zeewater een graad of 7, IJsselmeer het koudst

Aan de westkust is het zeewater 7-8 graden. De Zeeuwse wateren en de Waddenzee zijn met 6-7 graden momenteel iets kouder dan de Noordzee bij Scheveningen. Het IJsselmeer is met circa 5 graden nog wat kouder.

Winter ver weg

De rest van de eerste januariweek verloopt aan de zachte kant. Ook waait het minder hard dan op Nieuwjaarsdag met een overwegend matige noordenwind. Morgen is het prima weer met zon, stapelwolken en een lokale bui. De dagen daarna is er meer bewolking en vooral vrijdag en zaterdag is kans op wat regen. Donderdag is de koudste dag van de week met maxima van 4 graden in Zuid-Limburg, 6 graden op veel andere plaatsen en 7 graden aan de kust. ’s Nachts is in het binnenland kans op lichte vorst. De dagen daarna loopt het kwik op naar 5-8 graden. Normaal is het begin januari 4-6 graden.

Van ijskoud naar zeer zacht

De koudste Nieuwjaarsdag was 1 januari 1997. In Maastricht werd het maximaal (!) -12,3 graden. De minimumtemperatuur kwam toen uit op een ijskoude -17,5 graden op het Zuid-Limburgse weerstation. In Nieuw-Beerta (Groningen) was het in de nieuwjaarsnacht nog wat kouder met -18,6 graden. De koudste nieuwjaarsnacht is die van 1971 toen het in Eelde ’s nachts afkoelde naar -21 graden.

De zachtste nieuwjaarsdag was 1 januari 1916. Toen werd het in Vlissingen 14,2 graden. 2012 komt op een tweede plaats met 14,1 graden in Westdorpe en Ell.

Vorig jaar ook zacht, twee jaar geleden gladheid

Een jaar geleden brak in Scheveningen tijdens de nieuwjaarsduik een waterig zonnetje door. Met maximaal 8-9 graden was het een graadje minder zacht dan dit jaar. In het zuiden en midden volgde later op de middag en in de avond langdurige regen.

In 2017 was het heel ander weer. De temperatuur lag lange tijd rond het vriespunt en vanuit het noordwesten trok een neerslaggebied over het land. In het zuidoosten en oosten was sprake van ijzel en werd het spekglad. In Gelderland, Noord-Brabant en Limburg gold dan ook code oranje. Uiteindelijk viel ’s avonds in Twente en de Achterhoek nog een paar centimeter sneeuw. Bij de nieuwjaarsduik in Scheveningen lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt en was het bewolkt.

Het online bericht: https://nieuws.weeronline.nl/1-1-2019-frisse-wind-bij-nieuwjaarsduiken