Jubileumfeest Zeilpraam Jolanda

Earnewâld - In Earnewâld wordt zaterdag 5 januari vanaf 15 uur het Frysk Kampioenskip Preamlûken gehouden

Na de wedstrijd is de prijsuitreiking met feest en muziek tot in de late uurtjes. Aanmelden voor het Frysk Kampioenskip Preamlûken kan met een team van vier zeilers via jildoutjoelker@gmail.com of 06-39050358.

Zeilen is de passie van de vier maten Jan Bruinsma, Peter Toering, Eelke van der Zwaag en Pieter-Jilles Tjoelker. Inmiddels is het kwartet al 5 jaar de trotse eigenaar van de Fryske boerepream Jolanda 45. Een jongensdroom werd waarheid toen de vier vrienden op zoek gingen naar een boerenpraam en er één vonden in de buurt van Grou.

De praam lag bij een boerderij en bij toeval vonden de heren hem. De eigenaar was nog niet van plan hem te verkopen, maar zijn vrouw Jolanda zag de verkoop wel zitten en kon haar man ervan overtuigen dat de toekomst van deze oude boerenpraam in goede handen zou komen van het viertal.

De koop werd besloten met wel een heel bijzondere deal. De voorwaarde van de eigenaar was dat als de praam zeilklaar gemaakt en terug in de vaart gebracht werd, de heren het aankoop bedrag terug zouden krijgen.

Met man en macht is er gewerkt aan de boerenpraam en in het voorjaar daarop werd de zeilpraam te water gelaten en gedoopt. De zeilpraam kreeg de naam Jolanda, vernoemd naar de vrouw van de verkoper. Zij mocht de praam dopen en het aankoop bedrag werd volgens afspraak teruggeschonken aan de bemanning. De zeilpraam is onder gebracht in een stichting. Het nummer 45 werd aan de naam toegevoegd, nadat de zeilpraam ingeschreven werd bij de vereniging de Fryske Boerepream.

Sindsdien zeilt de Jolanda 45 mee in de wedstrijden, die worden uitgeschreven door het bestuur van de Fryske Boerepream. In de loop van de jaren waren de nieuwe eigenaren bij toerbeurt een jaar lang aan het helmhout. Toen Peter Toering besloot zijn deel te verkopen, kocht Jildou Tjoelker zich in en stapte aan boord. De afgelopen twee jaren stond zij aan het roer en was tevens de enige vrouwelijke schipper in de vloot van de Fryske Boerepream.

Prijzen werden er gewonnen met de Jolanda tijdens de aanbrengrace voorafgaande aan de bekende Strontrace en Visserijdagen in Workum. Getraind wordt er elke maandagavond, zodra de zeilpraam in het voorjaar weer te water gelaten wordt.

Varen en zeilen is het streven. Niet alleen tijdens de wedstrijden, maar ook met gasten aan boord en voor de stichting Opkikker en het Ronald McDonaldhuis. Is de bemanning zelf niet altijd beschikbaar, dan komen gastschippers en maten aan boord. Een schip moet varen is het motto. In de wintermaanden gaat de zeilpraam in de loods en wordt alles weer bijgewerkt. Maar het is niet alleen werken, ook feesten hoort bij de binding van het team.

Het nieuwe (zeil)jaar wordt daarom de eerste zaterdag van dat jaar met een feestelijke Nieuwjaarsreceptie ingeluid. Dit jaar een extra groot jubileumfeest in de tent voor het Skippershûs in Earnewâld.

Eten en feesten in de tent tot in de late uurtjes met muziek van DJHarmen, Het Rad van Fortuin, Spijkerslaan en de grote Jodelanda Contest