Stef Avezaat trots na première Skrûtsj: ‘Dit is een voorstelling die verbindt’

Drachten - Roel Oostra kon vanavond kort zijn, na de première van Skrûtsj in de Lawei: ,,Ik haw in moaie jûn hân.’’

De huidige Laweidirecteur Stef Avezaat kon de woorden van zijn illustere voorganger alleen maar bevestigen. ,,Ik gloei van trots. Ik hoop dat ze net als bij Annie en Oliver weer vijf sterren krijgen, dat hebben ze meer dan verdiend.’’

Verleden, heden en toekomst

De dertiende familievoorstelling rond de Kerst in de Drachtster schouwburg volgde het stramien van de laatste twee jaar. Onder leiding van regisseur en choreografe Wilma Hoornstra en muzikaal leider Paul Passchier leverden 21 amateurspelers een verhaal uit de wereldliteratuur af in een perfect zittend Drachtster jasje. Het verhaal was dit keer gebaseerd op de moeder aller moderne kerstverhalen, A Christmas Carol van Charles Dickens. Het 175 jaar oude verhaal over de vrek Scrooge die door drie geesten zijn verleden, heden en toekomst krijgt te zien, was door Passchier en medeschrijver Thedo Keizer vertaald naar het Drachten van 1955.

Centraal staat de Drachtster skûtsjebouwer Bauke Boorda, die beslist niet de historische Drachtster skûtsjebouwer Bouke Roorda is, zo werd heel nadrukkelijk gesteld. ,,Elke gelijkenis met bestaande gebeurtenissen danwel personen berust op louter toeval.’’ Het stond in het programmaboekje en werd ten overvloede voorafgaand aan de voorstelling ook nog eens via een voice over meegedeeld.

Feest

Stef Avezaat wilde er verder niet op ingaan. ,,Het is een verhaal van alle tijden en een voorstelling die verbindt, het is een positief stuk. En wat een talent staat er op dat podium, de vreugde spat van het toneel af. Wij zijn zo blij dat we dit als Lawei elk jaar weer kunnen doen. Hier komt onze rol van drager en aanjager van cultuur het mooist tot uiting. Hier staat dus een gelukkig mens. Als je die kinderen ook ziet, die hun rollen zo prachtig spelen, dat is een voorbeeld voor alle jongeren die de voorstelling komen zien. Het is een feest.’’

Ook Passchier en Hoornstra waren na afloop meer dan tevreden over de première. ,,Het liep allemaal goed en de grappen werden prima opgepakt. De verwijzing naar het populaire televisieprogramma Rundfunk in de schoolscène kreeg zelfs een open doekje’’, aldus Passchier. Ook enkele zang- en dansnummers door het ensemble werden door het publiek met gejuich ontvangen, terwijl andere scènes, zoals de gevoelige liedjes van de jonge Hilke (gespeeld door Jildou Jacobi) en Lytse Tjeerd (een rol van Mees Landsman) bij menigeen zorgden voor kippenvel.

Programma

De volgende voorstellingen van Skrûtsj zijn zaterdag 22 december (19.00 uur), zondag 23 december (14.00 uur), woensdag 26 december (14.00 uur, uitverkocht), donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december (19.00 uur) en zondag 30 december (14.00 uur). Voor de meeste voorstellingen zijn nog enkele kaarten. Bij voldoende belangstelling worden er nog twee extra voorstellingen ingelast.

Foto’s Fokke Wester