Lezing over Drachtster Tram oogst veel belangstelling

NUIS - Heemkundekring Vredewold-West uit de gemeente Marum hield vorige week een lezing over de Drachtster Tram in de Vrijborg te Nuis. Spreker was Albert Graansma, zelf ook lid van de heemkundekring. De voordracht was toegespitst op het traject Drachten tot en met Leek en riep veel herinneringen op bij de toehoorders.

Alle verschillende trammodellen, wagons, baanvakken, bruggen en stations, maar ook incidenten kwamen aan bod. Graansma ondersteunde zijn verhaal met prachtige foto’s van de tram, de tramstations en schema’s van de emplacementen, die ruim 75 jaar een beeldbepalend fenomeen zijn geweest in dorpen van het Westerkwartier. Daarnaast had de spreker ook veel anekdotes verzameld, die sommige toehoorders zelf meegemaakt hadden en daardoor nog met interessante details konden worden aangevuld.

Oproep

De bijeenkomst werd afgesloten met het showen van de rode vlag die tot in de jaren ’80 door machinisten op spoorwegovergangen werd gebruikt. Al met al een zeer geslaagde avond, die zoveel stof tot praten opriep dat de Heemkundekring meteen een oproep doet aan iedereen om een frappant verhaal, voorval of interessante foto’s over en van de Drachtster Tram te mailen naar ehkvos@gmail.com.