Lezersfoto's | Fonger Talsma wint tweede editie van de Turfrace

DRACHTEN - Fonger Talsma uit Warten heeft zaterdag met het skûtsje De jonge Jan de tweede editie van de Turfrace gewonnen.

Het was de eerste grote overwinning voor de jonge schipper, die op de finish slechts twee minuten over had op de nummer twee, Johan van der Meulen met de Engelina Smeltekop. Van der Meulen leek lange tijd op de overwinning af te stevenen, maar in het laatste stukje Drachtstervaart voor de Piipbrêge haalde Fonger Talsma hem al zeilend en bomend in.

De race vanuit Drachten naar Rottevalle, Opeinde, Oudega en Smalle Ee en via Buitenstvallaat was dit jaar loodzwaar, door het soms stormachtige weer. Niet alleen moesten de skûtsjes minstens zes uur varen om de route te volbrengen, onderweg moesten soms hele einden worden geboomd en ook moesten bij de vaste bruggen in Drachten en Opeinde de zeilen worden gestreken en de masten neergelaten.

Op de Peinder Feart en het Peinder Kanaal werd het skûtsje De Tiid sil ’t Leare uitgeroepen tot het mooiste schip van alle deelnemers. Op de Leijen speelden zich bloedstollende taferelen af. Zo liep de Doeke van Martena op weg naar Rottevalle vast en moest een stuk terug. Age Veldboom verspeelde met de Swanneblom tijd doordat hij op het meer tussen Rottevalle en Opeinde handmatig de mast overeind moest zetten. De Eenvoud uit Harlingen, met aan boord burgemeester Tjeerd van Bekkum en zijn zoon, verspeelden hier hun kansen op een goede klassering doordat een accu crashte. Ook een noodaccu begaf het.

Kijk hier voor een filmpje vanaf de Engelina Smeltekop, die met een bloedgang door de Oudegastervaart zeilt.