Hanna Vendlová wint Prix de Norvege van Klassieke Academie Groningen

DRACHTEN - Hana Hoekstra-Vendlová uit Drachten heeft dit jaar de Prix de Norvege voor schilderkunst gewonnen. De prijs van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen is uitgereikt door Tom Hageman tijdens de opening van de eindexamenexpositie in Pictura in Groningen.

De jury bestaande uit Rein Pol, Henk Helmantel en Tom Hageman, oordeelde dat Hana Vendlová en beeldhouwster Heleen Kater 'de meest veelbelovende alumni' van dit jaar zijn. De prijs wordt sinds een aantal jaren beschikbaar gesteld door Egbert Pijfers uit Drachten, die tegenwoordig in Noorwegen woont. Onderdeel van de prijs is een studiereis naar Noorwegen 'ter inspiratie voor toekomstig werk'.
De afstudeerwerken van Hana Vendlová en haar medestudenten van de Klassieke Academie zijn tot 26 juni nog te bezichtigen in het gebouw van het Kunstlievend Genootschap Pictura, St. Walburgstraat 1 en in de Martinikerk, beide te Groningen. De expositie is de afsluiting van de 5 jaar durende masteropleiding.
Vervolgens exposeert Hana Vendlová in het Kunstweekend in Beetsterzwaag op 1, 2 en juli haar werk in de Ontmoetingskerk. Hana’s werk onderscheidt zich door indrukwekkende beelden en composities, welke versterkt worden door opkomende emotionele reacties op de natuurlijke omgeving. Dit maakt elk werk een verkenning die kan worden gelezen als textuur, vorm, structuur en gebruik van kleur met elk een eigen karakter.