De Lawei: Drachten danst

DRACHTEN - De Lawei en dans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Komend seizoen staan er verschillende dansvoorstellingen op het programma.

Zo volgt Samir Calixto zijn succesvolle eerdere choreografieën op met M, verwerkt Nanine Linning de schaduwzijde van techniek in dans, eert het Scapino Ballet Pablo Picasso en geeft het NDT2 in één voorstelling drie verschillende choreografieën de ruimte.

Samir Calixto – M (22 okt)

Deze Braziliaanse choreograaf maakte veel indruk met de choreografieën 4 Seasons en Paradise Lost. Dit keer vormt onder andere Gustav Mahler de inspiratie. Ook de filosofieën van Nietzsche uit Alsosprach Zarathustra vinden hun weg naar M; er is meer wijsheid in het lichaam dan in de diepste filosofie. Dat inzicht zet Calixto om in een aangrijpende choreografie voor vijf dansers.

NanineLinning – Silver (18 jan)

De mogelijkheden van de techniek, de razendsnelle ontwikkelingen daarin en de schaduwzijden daarvan interesseert Nanine Linning mateloos. Die obsessie zette ze om in een dansvoorstelling met een uiterst poëtische lichaamstaal. Daarin gaan vloeiende bewegingen hand in hand met de hoekige robotbewegingen. De muziek van Michiel Jansen onderstreept het mysterie van het digitale domein en hoe zich dat verhoudt tot het mens zijn.

Scapino Ballet – Pablo (25 feb)

De onsterfelijke kunst van Pablo Picasso is het onderwerp van deze grootschalige theaterproductie. Het voltallige Scapino Ballet danst erin mee, ondersteund door de muziek van het 24-koppige orkest Sinfonia Rotterdam. Historische kostuums, prachtige muziek van Tsjaikovski (Ouverture 1812) en Ravel (Bolero) en oogverblindend spektakel maken van Pablo een voorstelling die recht doet aan Picasso’s veelbewogen levensloop en vernieuwende kunst.

Nederlands Dans Theater II – Smoke and Mirrors (6 apr)

Smoke and Mirrors biedt twee premières en de reprise van SH-BOOM! van huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Dat is een reeks komische scènes, deels geïnspireerd door de zwart-witte schetsen van Goya. Marco Goecke is al langer aan het NDT verbonden, maar het duo Imre van Opstal & Marne van Opstal presenteert hier hun eerste stuk voor het gezelschap.

Op dinsdag 23 augustus zijn de deuren van De Lawei weer geopend. Online gaat de kaartverkoop gewoon door via lawei.nl.