Een Man die Ove heet in Bios Drachten

DRACHTEN - De film ‘Een man die Ove heet’ is op woensdag 22 september om 20.00 en op donderdag 23 september om 13.45 uur te zien bij Filmclub De Bios Drachten.

Ove is 59 jaar oud, rijdt in een Saab en staat bekend als de mopperkont van de buurt. Maar Ove is niet bitter, hij gromt alleen een beetje, en hij heeft inderdaad niet steevast een glimlach op zijn gezicht.

Als hij het ergens niet mee eens is, dan zegt hij dat. Elke ochtend loopt Ove een inspectierondje in zijn buurt, terwijl hij foutief geparkeerde fietsen verplaatst en de inhoud van afvalbakken controleert.

Er is een reden dat hij met dit imago zijn buurtbewoners bewust op afstand houdt, maar die houdt hij voor zichzelf. Tot de nieuwe overburen op een ochtend per ongeluk zijn brievenbus omver rijden. Het blijkt het begin van een onverwachte vriendschap, die Ove de mooie kant van het leven weer laat zien.

Een Man die Ove heet is een droogkomische, maar ook ontroerende verfilming van de gelijknamige debuutroman van de populaire Zweedse columnist, blogger en schrijver Frederik Blackman.