Tytsjerksteradielshow gaat ondanks de Vogelgriep wel door

NOARDBURGUM - De Tytsjerksteradielshow, die deze week tot en met zaterdagmiddag half vier wordt gehouden, zou een record-aantal van 725 dieren hebben gehad. De Vogelgriep gooide roet in het eten, maar er zijn nog genoeg dieren om te bewonderen.

Een recordaantal van 725 kippen, sierduiven, cavia’s, watervogels en konijnen zou te zien op de jaarlijkse tentoonstelling van PKV Burgum en Omstreken. Nog nooit eerder in het 74-jarig bestaan waren er zoveel inschrijvingen. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een prachtig spektakel van te maken, ware het niet dat de vogelgriep op de valreep nog roet in het eten gooide. Door een tentoonstellingsverbod mogen kippen en watervogels op dit moment niet geëxposeerd worden. Het bestuur besloot vanwege het respectabele aantal van circa 450 sierduiven, cavia’s en konijnen dat de show wel 'gewoon' door moest gaan. Deze show wordt traditiegetrouw gehouden in Sporthal it Heech te Noardburgum. Donderdag zijn de dieren beoordeeld door een deskundig keurmeesterskorps. De algemene kwaliteit was uitstekend, wat niet verwonderlijk is, aangezien de fokkers uit de regio ook in landelijk verband hoog staan aangeschreven . De volgende dieren/fokkers hebben uiteindelijk gewonnen:
  • Fraaiste sierduif; Portugese Tuimelaar, K. Joustra uit Tytsjerk
  • Fraaiste cavia; Gladhaar, R. de Vries uit Buitenpost
  • Fraaiste konijn; Rijnlander, J. Heeringa uit Dokkum
  • Fraaiste konijn jeugdlid: Rixt Jongstra uit Siegerswoude
Alle jeugdleden werden door R. Hofstede uit Buitenpost in het zonnetje gezet. Hij had voor de jeugdige fokkers een aanmoedigingsprijs beschikbaar gesteld.  Volgend jaar bestaat de vereniging 75 jaar, het bestuur is voornemens dit op gepaste wijze te vieren. De show is nog te bezoeken vandaag de hele dag van tien tot tien uur en zaterdag van negne uur 's ochtends tot half vier 's middags. Zaterdagmiddag is er loterij. De toegang is gratis, de show wordt gehouden in sporthal it Heech aan de Reiddekkerstrjitte in Noardburgum.