Midwinterconcert Spijkerpakkenband groeit uit jasje en verhuist naar De Skâns

Drachten - GORREDIJK - De Spijkerpakkenband speelt zaterdag 18 februari de 24e editie van het jaarlijkse Midwinterconcert in theater De Skâns in Gorredijk.

Waar tot vorig jaar PKN-kerk De Mande in Bakkeveen dienstdeed als podium voor hét jaarlijkse grote concert, wijkt de Opsterlandse brassband dit jaar voor de eerste keer uit naar een andere locatie. In aansluiting op de verhuizing van de repetitielocatie naar Gorredijk vind ook het Midwinterconcert (MWC) plaats in De Skâns.
,,Toch een beetje met pijn in het hart verhuizen we het concert naar Gorredijk, want we koesteren in de kerk in Bakkeveen mooie herinneringen”, aldus voorzitter Thies Nicolaï.,,De belangstelling voor ons Midwinterconcert is de afgelopen jaren zo toegenomen, dat we in de kerk uit ons jasje zijn gegroeid. De laatste jaren hebben we zelfs ‘nee’ moeten verkopen aan mensen die toch graag wilden komen. Daarom hebben we gekozen om het dit jaar anders te doen. We repeteren inmiddels in Gorredijk en op een steenworp afstand staat Theater De Skâns met een prachtige grote zaal en meer ruimte voor band en publiek. We zouden wel gek zijn als we hiervan geen gebruik zouden maken. En met onze fantastische Yamaha gastsolist Eirik Gjerdevik uit Noorwegen, gaan we ervan uit dat we ook deze zaal weer gaan vullen.”
Midwinterconcert met Eirik Gjerdevik
Dit jaar heeft Yamaha Music Europe het mogelijk gemaakt om te genieten van een solist van (letterlijk) groot formaat. De boomlange tubaïst Eirik Gjerdevik uit Noorwegen reist af naar Friesland om samen met De Spijkerpakkenband op te treden. Zij hebben elkaar al eerder ontmoet tijdens het Gouden Spiker Festival in 2015, toen beiden het galaconcert van dit festival verzorgden. Er was een echte klik, tussen de solist, dirigent en band.
Eirik Gjerdevik is al jaren internationaal Yamaha artiest en heeft een uitgebreid muzikaal CV. Eirik trad onder andere op met Eikanger & Bjørsvik Musikklag in 1987 op. Zij wonnen het Europees kampioenschap in 1988 en 1989. Naast vele eigen projecten zoals het verzorgen van zomermuzieklessen in Noorwegen, trad hij op bij gastoptredens met onder andere Manger Musikklag, Eikanger & Bjørsvik en de Berger Navy Band.
In februari 2013 toerde Eirik door Japan als gastsolist en masterclass-presentator in Tokyo, Nagoya en Osaka. Daarnaast is Gjerdevik gastdocent aan de Manger Folkehogskule en de universiteiten van Salford, Brisban en Sydney.
In 2005 bracht hij het album "Eirik de Viking" uit. In 2011 maakte hij een solo-cd met het Pleven Philharmonisch Orkest met daarop drie tuba concerto’s, genaamd Music voor Blue Days. Beide albums zijn uitgebracht op LAWO Classic.
Naast de vele gastoptredens en masterclasses is Eirik voor Yamaha de Eb-tubaïst in het fameuze Neo Brass Ensemble dat in 2015 werd opgericht.
Vrienden van de show
Voor één groep dierbare gasten heeft de band een speciaal plaatsje in de zaal gereserveerd. Jaarlijks bezoeken zo’n honderd personen van gehandicaptenorganisatie Pypskoft dit concert. Deze vrienden van de show hebben een speciaal plekje in de harten van de bandleden. De Spijkerpakkenband ging voorheen zelf - op initiatief van de toenmalige dirigent Sijtze van der Hoek - op bezoek in de gezinsvervangende tehuizen in Friesland om kerstconcerten te geven. Vanuit deze concerten is een speciale band ontstaan met de bewoners en de organisatie Pypskoft. Dit resulteerde zo’n tien jaar geleden in de uitnodiging richting de mensen van Pypskoft om naar het Midwinterconcert te komen, voor een écht avondje uit. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers is het nu mogelijk om dit bijzondere uitstapje te organiseren, waarbij deze gasten optimaal genieten van de muziek en het contact met de bandleden. Hun enthousiasme zorgt voor een ongedwongen en gezellige sfeer tijdens het concert. De Spikers zouden de aanwezigheid van deze VIP’s (Very Important Pypskofters) tijdens deze avond dan ook niet willen missen.
Kaarten bestellen?
,,Wij hebben er in ieder geval enorm veel zin in”, besluit voorzitter Nicolaï. ,,Een mooie avond is in ieder geval gegarandeerd. We hebben natuurlijk ook aan de vele liefhebbers van de vaste borrel tijdens de ‘derde helft’ gedacht! We hebben onze repetitieruimte opengesteld in Gorredijk opengesteld voor een hapje en een drankje, waar iedereen uiteraard ook welkom is. Er is dus geen enkele reden om op 18 februari niet te komen.”
Kaarten zijn te bestellen via spijkerpakkenband.com of bij leden van De Spijkerpakkenband.