Gemeente stelt extra container beschikbaar voor plastic afval

DRACHTEN - Huishoudens in Smallingerland die dat willen kunnen voor hun plastic- en blikafval een extra container krijgen. De gemeente trekt 90.000 euro uit voor de aankoop van 3000 containers.

Met de extra rolemmer voor PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankkarton) komt het aantal rolemmers per adres op vier. Nu al heeft elk huishouden rolemmers voor groente-, fruit- en tuinafval, oud-papier en restafval.

Piepsysteem

Met ingang van dit jaar heeft de gemeente de inzameling van het huishoudelijk afval veranderd. Tijdens de proef die voorafgaand aan de wijziging werd gehouden kwamen enkele knelpunten naar voren. Een daarvan was de opslag voor PMD-zakken. Die worden tweemaal per maand huis-aan-huis ingezameld en dat blijft ook zo. De gemeente erkent dat de opslag van plastic zakken voor een huishouding een probleem kan zijn. Op dit moment hanteert de gemeente nog een zogenoemd piepsysteem: wie klaagt en vraagt kan een extra rolemmer krijgen. Daarvoor worden oude rolemmers gebruikt die anders worden afgevoerd.

Het college vindt het nu tijd worden om voor iedereen die dat wil een rolemmer beschikbaar te stellen. Omdat niet iedereen op zijn erf ruimte heeft voor een vierde container, wordt de aanschaf vrijgelaten. De extra container is alleen bedoeld voor de opslag thuis, want de inzameling van plastic verandert niet. De zakken moeten op de ophaaldag nog steeds worden opgehangen op de verzamelpunten. Voor het plastic afval gebruikt de gemeente een achterlader en een belader, voor rolemmers een zijlader. Die beide systemen kunnen niet door elkaar worden gebruikt. Omdat het plastic afval veel lichter is, kunnen per keer bijna tweeënhalf keer zoveel huishoudens worden bediend. Een zijlader is gemiddeld vol na 1200 huishoudens, een achterlader voor plastic pas met 3000 huishoudens.

Eerste bestelling

De gemeente koopt nieuwe papierrolemmers, zodat de oude voor plastic kan worden gebruikt. De gemeente verwacht dat er op zijn hoogst 3000 huishoudens belangstelling zullen hebben voor een extra container. De eerste bestelling is 1000 stuks en afhankelijk van de vraag kunnen er nieuwe worden bijbesteld. De 3000 extra rolemmers kosten 90.000 euro. Dat geld wordt gehaald uit het het potje Afvalstoffenheffing. Mocht de belangstelling veel groter zijn, dan mag de gemeenteraad beslissen of er extra geld voor wordt uitgetrokken.